A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kerempuh-107.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Monografija, predstave i velika proslava u povodu Kerempuhovih 50 | Politika+
Kultura

OBILJEŽAVANJE: Monografija, predstave i velika proslava u povodu Kerempuhovih 50

'To je jedini specijalizirani teatar koji se svojom orijentacijom izdvaja i predstavlja istaknuto mjesto na kulturnoj mapi grada i regije, kao i u svijesti mnogobrojnih gledatelja.'

Piše: PolitikaPlus

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh u povodu svojega 50. rođendana je na konferenciji za novinare najavilo veliku proslavu 25. ožujka i cjelogodišnji slavljenički repertoar koji obuhvaća i otkrivanje zvijezde osnivaču toga kazališta Fadilu Hadžiću, koji bi ove godine u Zagrebu trebao dobiti i svoju ulicu.

O značajnoj obljetnici i povijesti toga kazališta je u foajeu Kerempuha govorio ravnatelj Duško Ljuština, koji je istaknuo kako je to jedini specijalizirani teatar koji se svojom orijentacijom izdvaja i predstavlja istaknuto mjesto na kulturnoj mapi grada i regije, kao i u svijesti mnogobrojnih gledatelja.

LJUŠTINA: Do danas je Satiričko kazalište Kerempuh vidjela Hrvatska i pol a svake smo godine od tih pedeset išli jednu stepenicu naprijed, a nikada nismo išli natrag

Od osnutka do danas Kerempuh je odigrao 215 premijernih naslova, a njegovih je 244.900 izvedbi vidjelo 6.656,81 gledatelja, kazao je Ljuština. "Do danas je Satiričko kazalište Kerempuh vidjela Hrvatska i pol a svake smo godine od tih pedeset išli jednu stepenicu naprijed, a nikada nismo išli natrag", napomenuo je.

Dio proslave bit će otkrivanje zvijezde na platou ispred kazališta osnivaču kazališta, njegovom dugogodišnjem voditelju i kućnom piscu Fadilu Hadžiću. Otkrit će je na sam Dan kazališta 25. ožujka zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a Ljuština je istaknuo da je Gradska komisija za ulice odlučila i da će Hadžić u ovoj godini u Zagrebu dobiti ulicu.

U povodu velikog jubileja Kerempuh će isti dan održati promociju monografije "50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh" autora Hrvoja Ivankovića. "Kako smo mi jedino specijalizirano kazlište za satiričko-komediografsku literaturu, u toj će se monografiji naći odgovori na mnoga naša povijesna pitanja", poručio je Ljuština.

Program proslave velike obljetnice navečer 25. ožujka podsjetit će na značajne predstave s kojima je kazalište "živjelo" u proteklih 50 godina, a režira ga Krešimir Dolenčić. "Bit će to priredba za prijatelje, svečanost koja će svjedočiti o jednoj visoko profesionalnoj, predanoj zajednici kakvo je to kazalište, s njegovim talentiranim i inspirativnim ansamblom", kazao je Dolenčić.


Program obuhvaća i projekciju dokumentarnog filma posvećenog kazalištu "Satiričko kazalište Kerempuh – 50 godina" redatelja Tonka Jovića. Film je nastao u koprodukciji HRT-a i Kerempuha a obuhvaća inserte predstava, dokumentarne zapise iz arhiva HRT-a, te materijale iz arhiva Kerempuha, počevši od samih njegovih početaka u ožujku 1964. "Nastojao sam da ono što ću pokazati bude zanimljivo i onima koji pamte i kao informacija novim generacijama o vremenu koje je otišlo", pojasnio je Jović.

Proslava se nastavlja i 26. te 27. ožujka, kada će u Kerempuhu besplatno za sve građane grada Zagreba igrati predstave "Gospođa Ministarka" i "Krletka".

DOLENČIĆ: Bit će to priredba za prijatelje, svečanost koja će svjedočiti o jednoj visoko profesionalnoj, predanoj zajednici kakvo je to kazalište, s njegovim talentiranim i inspirativnim ansamblom

U nastavku slavljeničke godine repertoar će nastaviti pratiti obljetničko ozračje, o čemu je govorila dramaturginja Dora Delbianco. Najavila je premijeru "Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja" Ive Brešana u režiji Vinka Brešana na otvorenju 38. Dana satire u svibnju. Krajem rujna u Kerempuhu će svoj autorski projekt postaviti Oliver Frljić, dok će posljednja premijera u 2014. u prosincu biti satirično-nostalgična kazališna revija "Idu dani", kolaž ponajboljih dramskih djela Fadila Hadžića u adaptaciji Borisa Senkera i režiji Roberta Raponje.

Satirički kabaret "Jazavac" (preimenovan 1994. u "Kerempuh") otvorio je vrata 25. ožujka 1964. u Medulićevoj ulici broj 2, kao kabaret u kavani Bled, s publikom za stolovima, gdje se poslije programa servira večera. Osnovao ga je Fadil Hadžić, a prvi glumački ansambl "Jazavca" činili su glumci 'posuđeni' iz institucionalnuih kazališta, no već nakon prvog programa formiran je prvi vlastiti kazališni ansambl, uglavnom okupljen iz studentskog glumišta. U dvoranu s 500 sjedala preuređenog kina Apolo (sagrađenog 1912.) u samom centru Zagreba seli 1971., a već 1981. otvara u Draškovićevoj ulici 80 scenu "Vidru". Gotovo istodobno, u predvorju dvorane u Ilici pokrenuta je i Nočćna scena.

Od 1976. Kazalište organizira festival "Dani satire Fadila Hadžića", godišnji festival koji okuplja najbolja komediografska i satirička djela hrvatske kazališne produkcije, uz sudjelovanje istaknutih produkcija iz inozemstva.

Kazalište godišnje odigra više od tristo predstava, posjeti ga više od stotinu tisuća gledatelja a predstave nerijetko dožive i do dvjestotinjak izvedbi. Kazalište je za svoj rad primilo mnogobrojne nagrade i priznanja, među kojima su i Nagrada Grada Zagreba te Nagrade hrvatskog glumišta za najbolje predstave u cjelini 1977. i 2007. Kazalište danas zapošljava 62 osobe u stalnom radnom odnosu, od čega njih 21 čini glumački ansambl, većina kojih je nazočila konferenciji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb, kazalište, kerempuh