A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kerempuh.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Satiričko kazalište Kerempuh slavi pola stoljeća - 2014. bit će tome posvećena | Politika+
Kultura

SVEČANO: Satiričko kazalište Kerempuh slavi pola stoljeća - 2014. bit će tome posvećena

'Posjeti nas sto tisuća gledatelja na 300 predstava.'

Piše: PolitikaPlus

Satiričko kazalište Kerempuh 25. ožujka 2014.  puni značajni jubilej te ostvaruje pet desetljeća svoga postojanja. Riječ je o jedinom specijaliziranom teatru koji se svojom orijentacijom izdvaja i predstavlja istaknuto mjesto u kulturnoj mapi grada i regije te u svijesti mnogobrojnih gledatelja. Godišnje se u Kerempuhu odigra više od 300 predstava, kako na velikoj sceni, na Sceni Vidra ili Noćnoj sceni, tako i na gostovanjima.

Kazalište posjeti više od 100.000 gledatelja, a predstave redovito izazivaju medijsku pozornost te nerijetko doživljavaju i preko 200 izvedbi (Državni lopov, Glavni zgoditak i Gospoda i drugovi F. Hadžića, Volim Njofru M. Grgića, Šovinistička farsa R. Pavlovića, Spika na spiku B. Svrtana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja V. Brešana, Magic Act Show Renéa/Tarika/Illumana…). Kerempuh je za svoj rad dobio mnogobrojne nagrade i priznanja.

U službenu selekciju ovogodišnjeg festivala Marulićevi dani  odabrana je i predstava Mate Matišića Svećenikova djeca u režiji Marija Kovača i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh

To su, među ostalim, Nagrada Grada Zagreba i Plaketa Grada Zagreba, Nagrada hrvatskog glumišta za najbolje predstave u cjelini 1977. i 2007. godine, kao i mnogobrojne druge kazališne nagrade na Marulićevim danima, Danima satire, Festivalu glumca, Gumbekovim danima, Hrvatskom festivalu malih scena u Rijeci, Festivalu Zlatni lav u Umagu, Tjednu komedije u Istri, MES-u, Oktobarskim danima Kulture Sarajevo, Internacionalnom pozorišnom festivalu u Beogradu, Festivalu bez prevoda u Užicama… Izdvojit ćemo najnovije:  Gospođa Ministarka proglašena je  najboljom predstavom na 29. susretima pozorišta u Brčkom 2012.

Ista je predstava uvrštena u službenu selekciju Sterijinog pozorja 2013. te gostovala u Beču, u Akzent teatru, također 2013. Elizabeta Kukić osvojila je glavnu nagradu za žensku ulogu na 37. danima satire Fadila Hadžića te glavnu glumačku nagradu na VIII. festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2013. u Tivtu za ulogu Živke, ministarke u predstavi B. Nušića Gospođa ministarka (2013.). Za istu ulogu Elizabeta Kukić osvaja i Nagradu hrvatskog glumišta u kategoriji glumačka ostvarenja – drama za glavnu žensku ulogu (2013.).

U službenu selekciju ovogodišnjeg festivala Marulićevi dani  odabrana je i predstava Mate Matišića Svećenikova djeca u režiji Marija Kovača i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.

Cijela 2014. godina bit će posvećena proslavi pedesete godine kazališta. Taj će se impozantni rođendan, osim repertoarno, obilježiti i na druge načine.
Velika nam je čast naglasiti kako je promotivnu kampanju i redizajn logotipa Satiričkog kazališta Kerempuh povodom ove važne proslave osmislio renomirani dizjaner i ilustrator g. Mirko Ilić.

Promovirat će se monografija  50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh urednika Hrvoja Ivankovića, renomiranog teatrologa i dugogodišnjeg Kerempuhovog suradnika. Nakon promocije, prikazat će se film Portreti: Fadil Hadžić redatelja Tonka Jovića te će se otkriti zvijezda Fadila Hadžića na Kerempuhovoj stazi slavnih.

 

U planu je i izložba glumačkih portreta te izvedba svečanog programa  u režiji Krešimira Dolenčića prilikom kojeg će se prikazati dokumentarni film Satiričko kazalište Kerempuh - 50 godina autora Tonka Jovića, nastao u koprodukciji s HRT-om.

Što se repertoara tiče,  2014. je započela premijerom predstave Živio Harms! Čuda postoje! u režiji Aleksandra Popovskog koja tematizira život i rad jednog od najznačajnijih svjetskih satiričara.

Promovirat će se monografija  50 godina Satiričkog kazališta Kerempuh urednika Hrvoja Ivankovića, renomiranog teatrologa i dugogodišnjeg Kerempuhovog suradnika

Dani satire Fadila Hadžića otvorit će se ove godine izvedbom kultnog teksta Ive Brešana Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja u režiji Vinka Brešana. Riječ je o kazališnoj reinterpretaciji Brešanovog hita, najpoznatijeg primjera ˝teatra u teatru˝ u domaćoj dramskoj literaturi.

Iza toga, Oliver Frljić započinje s radom na originalnoj i zanimljivoj predstavi koja će se razviti kao autorski projekt koji reagira i komunicira s mnogim od gorućih pitanja današnjeg društva. Kao autorski projekt ona nema za polazište dramski tekst ili bilo kakav drugi literarni materijal, nego će nastati unutar samih proba, na temelju vođenih improvizacija unutar glumačkog ansambla.  Oliver Frljić je tijekom posljednjih godina upravo takvim tipom predstava upozorio na sebe, i to unutar cjelokupnog regionalnog prostora.

Nadalje, kao posljednji naslov u 2014., redatelj Robert Raponja i dramaturg Boris Senker napravit će predstavu nastalu prema kolažu dramskih i publicističkih tekstova te fragmentima filmova, a sve pod naslovom Idu dani. Riječ je o satirično-nostalgičnoj kazališnoj reviji koja je zamišljena kao hommage Satiričkom kazalištu Jazavac/Kerempuh, te njegovom osnivaču, dugogodišnjem voditelju i najizvođenijem autoru, svestranom Fadilu Hadžiću, koji je bio podjednako uspješan kao slikar, karikaturist, komediograf, satiričar, publicist, urednik, organizator kulturnih manifestacija, scenarist i filmski redatelj.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

jubilej, kazalište, kerempuh