Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: U fokusu i dalje dionice Ericssona NT i Petrokemije

I danas bi obujam trgovanja mogao biti nešto veći.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


„Crobex je jučer završio dan u minusu ponajviše zbog oštrog pada cijene Petrokemije te je dotaknuo novu najnižu razinu od početka godine. Što se tiče prometa na domaćem tržištu, od sredine tjedna je veći nego inače zahvaljujući pojačanoj trgovini dionicom Ericssona Nikole Tesle nakon najave isplate dividende“

Na Zagrebačkoj bi burzi i danas u fokusu mogle biti dionice Ericssona Nikole Tesle i Petrokemije, dok su Crobexi na putu još jednog znatnijeg tjednoj gubitka, drugoga zaredom. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se jučer 0,18 posto, na 1.776 bodova, najnižu razinu od 12. prosinca prošle godine, kada je na zatvaranju iznosio 1.762 boda. Istodobno je Crobex10 skliznuo 0,65 posto, na 981 bod, najnižu razinu još od 31. prosinca 2012. godine.


Oba indeksa na putu su znatnog gubitka drugi tjedan zaredom. Od početka tjedna Crobex je u minusu 1, a Crobex10 1,4 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 19,3 milijuna kuna, što je otprilike 17,5 milijuna kuna manje nego dan ranije.

Najveća gubitnica bila je dionica Petrokemije, s padom cijene za 22,4 posto, na 78,3 kune – najnižu razinu od kolovoza 2005. godine i prometom od 2,3 milijuna kuna. Posljedica je to objave da na natječaj za privatizaciju te tvrtke nije pristigla niti jedna obvezujuća ponuda.

„Crobex je jučer završio dan u minusu ponajviše zbog oštrog pada cijene Petrokemije te je dotaknuo novu najnižu razinu od početka godine. Što se tiče prometa na domaćem tržištu, od sredine tjedna je veći nego inače zahvaljujući pojačanoj trgovini dionicom Ericssona Nikole Tesle nakon najave isplate dividende“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

I jučer je, kao i dan ranije, najveći promet ostvaren dionicom Ericssona Nikole Tesle, zahvaljujući prijedlogu o isplati 320 kuna dividende po dionici. Uz promet od oko 6 milijuna kuna, cijena joj je stagnirala oko 1.612 kuna.

Slijedi dionica HT-a s gotovo 5 milijuna kuna prometa, i padom cijene za 1,12 posto, na 164 kune – novu rekordno najnižu razinu.

U fokusu investitora i danas bi mogle biti dionice Ericssona Nikole Tesle i Petrokemije, te bi i danas obujam trgovanja mogao biti nešto veći, smatra Oluić.

„I na inozemnim burzama jučer su cijene dionica oštro pale zbog napete situacije u Ukrajini i novih podataka koji ukazuju na slabljenje kineskog gospodarstva. Od važnijih pokazatelja danas će biti objavljeni podaci o zaposlenosti u eurozoni, te izvješća o proizvođačkim cijenama i povjerenju potrošača u SAD-u“, zaključuje Oluić.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica oštro pale, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u mjesec dana. Dow Jones potonuo je 1,41 posto, na 16.108 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,17 posto, na 1.846 bodova, a Nasdaq indeks 1,46 posto, na 4.260 bodova.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale na najniže razine u mjesec dana, a i na europskim se burzama očekuje nesigurno trgovanje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

marko olujić, petrokemija, zagrebačka burza, crobex, ericsson nikola tesla