Burze

DANAS NA BURZI: Zagrebačka burza: Očekuje se oprezno i mirno trgovanje, kao i na svjetskim tržištima

''Nema važnijih poslovnih niti makroekonomskih objava, pa za sad nema poticaja za aktivnije trgovanje.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje mirno trgovanje, jer kao ni prethodnih dana, nema važnijih poslovnih niti makroekonomskih objava koje bi potaknule investitore na življu aktivnost. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,29 posto, na 1.777 bodova, a Crobex10 0,17 posto, na 993 boda. Redovni promet iznosio je 7,6 milijuna kuna, što je otprilike 5 milijuna manje nego prethodnog trgovinskog dana.


Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, oko 2 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,41 posto, na 168 kuna.

„I danas očekujem mirno trgovanje na domaćem tržištu, jer nema važnijih poslovnih niti makroekonomskih objava, pa za sad nema poticaja za aktivnije trgovanje“

Milijunski promet imala je još i dionica HUP-a Zagreb, 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je na kraju trgovanja ostala na 1.500 kuna, kao i dan ranije.

Blagi rast cijene, za 0,19 posto, na 265 kuna, bilježe povlaštene dionice Adris grupe, uz 464,8 tisuća kuna prometa. Adris grupa je jučer izvijestila o nastanku obveze objavljivanja ponude za preuzimanje Croatia osiguranja te najavila da će tu ponudu objaviti u zakonskom roku.

Među likvidnijim dionicama znatniji rast cijene ostvarile su dionice Riviera Adrije, za 6,69 posto, te Jamnice 5,91 posto i Kaštelanskih staklenika 5,82 posto

Znatniji pad cijene, zabilježile su dionice građevinskih kompanija – Tehnike za 7,29 posto, a Hidroelektre niskogradnje za 5,85 posto. Pritom je CROBEXkonstrukt pao 2,67 posto, što je najveći pad među sektorskim indeksima.

Državni zavod za statistiku objavio je jučer da su građevinski radovi u Hrvatskoj u prosincu prošle godine smanjeni za 2,1 posto na godišnjoj razini. Tako su u zadnjem tromjesečju prošle godine građevinski radovi, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pali za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

„I danas očekujem mirno trgovanje na domaćem tržištu, jer nema važnijih poslovnih niti makroekonomskih objava, pa za sad nema poticaja za aktivnije trgovanje“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

I na inozemnim se burzama trguje oprezno. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, pri čemu je S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine, jer je ulagače pokolebao oštar pad kineskog izvoza, što ukazuje na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Oprez ulagača posljedica je, također, napetih odnosa između zapadnih zemalja i Rusije u vezi Ukrajine.

Dow Jones oslabio je 0,21 posto, na 16.418 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,05 posto, na 1.877 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 4.334 boda.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros stabilne, nakon jučerašnjeg oštrog pada, a trguje se oprezno jer makroekonomski podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava ne ulijevaju povjerenje.

„I na inozemnim burzama ovih se dana trguje oprezno. U fokusu investitora su makroekonomske objave, a prati se i situacija u Ukrajini“, zaključuje Harambašić Nereau.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Nada Harambašić Nereau, crobex, zagrebačka burza