Burze

DANA NA BURZI: Zagrebačka burza: Crobex će se i dalje vrtjeti oko najnižih ovogodišnjih razina

Crobex je jučer završio u plusu, no promet je i dalje bio skroman.

Piše: PolitikaPlus


„Nakon što je u srijedu dotaknuo najnižu razinu u ovoj godini, Crobex je jučer završio u plusu, no promet je i dalje bio skroman jer nema važnijih korporativnih vijesti koji bi potaknuli veću aktivnost investitora. Danas očekujem mirno trgovanje, bez većih pomaka Crobexa“

Kako nema važnijih korporativnih vijesti, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje mirno trgovanje, dok su Crobexi na putu znatnijih tjednih gubitaka zbog oštrog pada u prvom dijelu tjedna. Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobex jučer je porastao 0,49 posto, na 1.781 bod, a Crobex10 0,22 posto, na 995 bodova.


No, zbog oštrog pada u prvom dijelu tjedna, oba su indeksa na putu znatnijih tjednih gubitaka. Crobex je od početka tjedna u minusu 0,77, a Crobex10 1,49 posto.

Redovni promet iznosio je jučer 8,1 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna više nego dan ranije.

Jedina s milijunskim prometom bila je dionica HT-a, a cijena joj je ojačala 0,3 posto, na 168,91 kunu.

Službena obavijest da je produljen rok za dostavu obvezujućih ponuda za preuzimanje Petrokemije do 12. ožujka pozitivno je utjecala na cijenu te dionice, koja je porasla 2,58 posto, na 98,55 kuna, uz 303.000 kuna prometa. U drugi krug privatizacije ušli su češki Agrofert, mađarski Bige holding i austrijski Borealis.

„Nakon što je u srijedu dotaknuo najnižu razinu u ovoj godini, Crobex je jučer završio u plusu, no promet je i dalje bio skroman jer nema važnijih korporativnih vijesti koji bi potaknuli veću aktivnost investitora. Danas očekujem mirno trgovanje, bez većih pomaka Crobexa“, kaže Marko Oluić, broker u Podravskoj banci.

A na Wall Streetu se u četvrtak trgovalo oprezno. Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo podacima s američkog tržišta rada, S&P 500 indeks dosegnuo je novu najvišu razinu u povijesti, ojačavši 0,17 posto, na 1.877 bodova.

Dow Jones je porastao 0,38 posto, na 16.421 bod, dok je Nasdaq oslabio 0,13 posto, na 4.352 boda.

I na azijskim su burzama cijene dionica zbog toga jutros blago porasle.

„U fokusu investitora na inozemnim burzama danas će biti objava podatka o industrijskoj proizvodnji u Njemačkoj te ključno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u veljači. Ulagači isto tako i dalje pozorno prate situaciju u Ukrajini“, zaključuje Oluić.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

CROBEX, ZAGREBAĆKA BURZA, Marko Oluić