Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Novi rekord S&P 500, ulagači oprezni zbog Ukrajine

Zahvaljujući se nekolicini boljih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva, kao što su oni o rastu povjerenju potrošača.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, no trgovalo se oprezno jer ulagači nisu bili spremni znatnije riskirati zbog krize u Ukrajini.

S&P 500 porastao je 0,28 posto, na 1.859 bodova, a Dow Jones 49 bodova, ili 0,30 posto, na 16.321 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,25 posto, na 4.308 bodova.

„Priča se o miješanju Rusije u ukrajinsku krizu, što je uznemirilo ulagače. Nitko ne zna što se može dogoditi tijekom vikenda, pa je dio ulagača u petak poslijepodne odlučio povući zaradu s tržišta“

Novi rekord S&P 500 indeksa zahvaljuje se nekolicini boljih nego što se očekivalo podataka iz američkog gospodarstva, kao što su oni o rastu povjerenju potrošača.

Smanjenje procjene rasta američkog bruto domaćeg proizvoda u posljednjem lanjskom tromjesečju s prvotnih 3,2 na 2,4 posto nije, pak, uznemirilo ulagače jer je to i dalje solidan tempo rasta gospodarstva.

Međutim, pred kraj trgovanja cijene su dionica izgubile dio prethodnih dobitaka jer ulagače zabrinjava situacija u Ukrajini.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandar Turčinov optužio je u petak Rusiju za otvorenu agresiju na Ukrajinu. Naoružani ljudi preuzeli su nadzor nad dvije zračne luke na Krimu, a svrgnuti predsjednik Viktor Janukovič u ruskome je gradu Rostovu na Donu rekao kako bi Rusija morala poduzeti sve što može da prekine ukrajinski kaos.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je duboku zabrinutost zbog izvješća o pokretima ruske vojske na granicama Ukrajine, te je upozorio Rusiju da će snositi posljedice u slučaju vojne intervencije u Ukrajini.

„Priča se o miješanju Rusije u ukrajinsku krizu, što je uznemirilo ulagače. Nitko ne zna što se može dogoditi tijekom vikenda, pa je dio ulagača u petak poslijepodne odlučio povući zaradu s tržišta“, objašnjava Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones porastao je 1,4 posto, dok je S&P 500 ojačao 1,3, a Nasdaq indeks 1 posto.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 6.809 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,08 posto, na 9.692 boda, a pariški CAC 0,27 posto, na 4.408 bodova

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, nasdaq