A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-maske-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Kazališni djelatnici dali podršku štrajku solidarnosti: Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu | Politika+
Kultura

PODRŠKA: Kazališni djelatnici dali podršku štrajku solidarnosti: Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu

'Najavljeni ZOR i ZOK najavljuju obespravljivanje i glumaca.'

Piše: PolitikaPlus
Predsjednik SHG-a Žarko Savić istaknuo je kako se glumačka profesija nalazi na pragu brojnih promjena vezanih ne samo uz ZOR nego i uz ZOK, te upozorio da se na kulturne djelatnike uoči početka pregovora vrše veliki pritisci. "Najavljeni ZOR i ZOK nakon obespravljivanja svih zaposlenih u RH najavljuju obezglavljivanje i obespravljivanje i glumaca", ustvrdio je Savić.

Hrvatski kazališni djelatnici pridružili su se danas u Zagrebu izrazima podrške štrajku solidarnosti u organizaciji udruženih sindikata, te izrazili protivljenje prijedlogu izmjena Zakona o radu (ZOR), kao i novog Zakona o kazalištu (ZOK), poručivši kako sve izmjene i dopune moraju biti donesene na kvalitetan način i u dijalogu sa svim zainteresiranim stranama.

Na konferenciji za novinare održanoj u Gradskom dramskom kazalištu Gavelli u stanci između dva čina predstave "Zločin i kazna" predstavnici Sindikata hrvatskih glumaca (SHG) i Hrvatskog sindikata zaposlenika u kulturi, te osoblje i glumci GDK Gavelle okupili su se pod transparentom "Mi radimo Zločin i kaznu, vi radite Zakon o radu".

Predsjednik SHG-a Žarko Savić istaknuo je kako se glumačka profesija nalazi na pragu brojnih promjena vezanih ne samo uz ZOR nego i uz ZOK, te upozorio da se na kulturne djelatnike uoči početka pregovora vrše veliki pritisci. "Najavljeni ZOR i ZOK nakon obespravljivanja svih zaposlenih u RH najavljuju obezglavljivanje i obespravljivanje i glumaca", ustvrdio je Savić.

"Mi s zalažemo za nedonošenje takvog ZOR-a i ZOK-a, kao i za to da se sve izmjene i dopune ne donose bez dijaloga, slušanja struke i zainteresiranih strana – sindikata", dodao je i poručio da su poboljšanja potrebna "ali u smjeru većih prava i poboljšanja uvjeta za rad".

Glumci tvrde da su sadašnjim ZOK-om već diskriminirani, marginalizirani i kažnjeni, a s novim "još i gore". "Dopustimo li da se nastavi na takav način voditi kulturna politika, uništit ćemo sami sebe", poručila je glumica Anja Šovagović.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever istaknuo je kako je očito da su različiti dijelovi društva ujedinjeni u tome da promjene najavljene ZOR-om jednako pogađaju sve zaposlene u RH. "Sama činjenica da se ZOR-om prijeti jasno ukazuje na to kakav je sadržaj takvoga zakona", kazao je Sever.

Glavna tajnica HSDK-a Ljubica Pilić naglasila je da uz glumce stoje i svi drugi zaposlenici kazališta, bez kojih kazališta ne bi bilo, a koje najavljene promjene također pogađaju.

Kako "stotinu puta izgovorena laž ne bi postala istina", sindikati skreću pozornost na "laži" vezane uz ZOR, tvrdeći kako nije istina da on ne donosi radikalne rezove i da je njegov cilj stvaranje novih i zadržavanje postojećih radnih mjesta te postizanje gospodarske konkurentnosti. Umjesto toga, upozoravaju, on donosi promjene u interesu kapitala i političkih elita, uvodi ključne promjene koje mijenjaju uvjete rada na radikalan način i omogućuju lakše otpuštanje.

Na dvosatni štrajk solidarnosti protiv izmjena Zakona o radu (ZOR) u razdoblju od 12 do 14 sati pozvali su sindikati udruženi u Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisne hrvatske sindikate, Maticu hrvatskih sindikata, Hrvatsku udrugu radničkih sindikata i Udrugu radničkih sindikata Hrvatske. Sindikati traže da se ZOR povuče iz procedure, što im je uvjet da se vrate na pregovore s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Štrajk solidarnosti formalno se održava zbog neisplate 25 plaća radnicima Zdravstveno-rekreativnog centra u Lipiku, koji je u većinskom vlasništvu države, te neisplate šest plaća u Areni Pula, koja je u privatnom vlasništvu. Sindikati za srijedu najavljuju prosvjed na Markovu trgu, ako u Hrvatskom saboru tada bude rasprava o prijedlogu izmjena ZOR-a.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

glumci, kazalište, zor, zok