Kultura

KAZALIŠTE: Split dobiva novo kazalište: 27. veljače premijera prve predstave

U ovom kazališnom laboratoriju planiran je kontinuiran rad na tekstovima klasične dramske književnosti.

FOTO: Promo
Piše: PolitikaPlus

Split i Hrvatska dobivaju suvremenu platformu za živo, dinamično, zanimljivo i provokativno kazalište. U sklopu umjetničke organizacije „Albalunna“, redatelj Goran Golovko pokrenuo je kazališni laboratorij s ishodištem u postavkama Mejerholjda, Grotowskog i Brooka. U ovom kazališnom laboratoriju planiran je kontinuiran rad na tekstovima klasične dramske književnosti u postmodernom i postdramskom kontekstu, kao i pokretanje pedagoške aktivnosti s tematski određenim radionicama.

Otvaranjem studija glume na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Umjetničkoj akademiji u Osijeku i na Sveučilištu u Rijeci, hrvatsko je glumište suočeno s „hiperprodukcijom“ glumaca, ali i obogaćeno mladim kreativnim osobnostima s različitim pristupima kazališnoj umjetnosti, kako estetski tako metodološki i tehnički.

- Ovu činjenicu „zakona velikih brojeva“ treba prihvatiti kao kreativni izazov i pružanje prilike mladim umjetnicima za pronalaženje vlastitog umjetničkog puta, što će pridonijeti dinamiziranju hrvatske kazališne scene. To se u prvom redu odnosi na grad Split, koji zaslužuje i potrebuje jednu eksperimentalnu dramsku scenu, a čija institucionalna kazališta ne mogu (i ne trebaju) apsorbirati sve završene glumce s Umjetničke akademije. Osim toga, dosadašnji pokušaji i uspjesi nezavisnog kazališta u Splitu još su uvijek preslik repertoara javnih kazališta... - kaže Goran Golovko.

Premijeru prve predstave „Jean Genet: Sluškinje - paralelna ekspozicija“ publika će imati priliku pogledati 27. veljače u 20.30 sati u Beton kinu, novom prostoru MKC-a u Splitu.
    
VIDEO najavu premijere „Sluškinja“ možete pronaći na linku.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, split