Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Nakon izvješća Markita cijene dionica porasle, konačno dobri podaci

PMI indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u veljači skočio s 53,7 na 56,7 bodova, najvišu razinu u četiri godine.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer je, nakon niza slabijih nego što se očekivalo podataka, ulagače ohrabrilo jačanje industrijske aktivnosti u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 92 bodova, ili 0,58 posto, na 16.133 boda, dok je S&P 500 porastao 0,60 posto, na 1.839 bodova, a Nasdaq indeks 0,70 posto, na 4.267 bodova.


Burzovni su indeksi jučer uglavnom stagnirali sve dok ulagače nije potaknulo izvješće Markita, prema kojemu je PMI indeks industrijske aktivnosti u SAD-u u veljači skočio s 53,7 na 56,7 bodova, najvišu razinu u četiri godine.

Nakon niza slabijih nego što se očekivalo, ovo je prvi pozitivan podatak koji budi nadu da je točna teza da su slabi podaci posljedica loših vremenskih prilika, a ne slabosti gospodarskih temelja.

Pozitivno je na tržište utjecao i podatak da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao za 3.000, na 336.000, što ukazuje na oporavak američkog tržišta rada.

„Podatak o PMI indeksu ohrabruje, no nedovoljno za značajniji rast cijena dionica. Za proboj S&P 500 indeksa na novu rekordnu razinu trebali bi nam odlični podaci o zapošljavanju. Ipak, očekujem rast tržišta jer vjerujem da će se pokazati da su slabi gospodarski podaci bili posljedica vremenskih neprilika“, kaže Paul Zemsky, direktor u fondu ING Investment Management.

Među dobitnicama se jučer našla dionica Facebooka zahvaljujući vijesti da će za 19 milijardi dolara kupiti tvrtku WhatsApp. Cijena dionice te društvene mreže prvo je pala nakon te vijesti, no trgovanje je završila u plusu od 2,3 posto.

Snažno je, više od 8 posto, skočila cijena dionice Tesle, nakon što je taj proizvođač električnih automobila izvijestio o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Nakon jučerašnjeg rasta, S&P 500 indeks udaljen je manje od 0,5 posto od 1.848 bodova, najviše razine u povijesti, koju je dosegnuo polovicom siječnja.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,24 posto, na 6.812 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 4.355 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,43 posto, na 9.618 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

s&p 500, dow jones, wall street, nasdaq