A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-maske-010.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Gradsko kazalište mladih u Splitu sutra slavi 70. obljetnicu | Politika+
Kultura

OBLJETNICA: Gradsko kazalište mladih u Splitu sutra slavi 70. obljetnicu

O povijesti toga kazališta govorit će umjetnici koji su, svaki na svoj način, obilježili njegova različita razdoblja. Među njima su Mani Gotovac, Mirko Kraljev, Nataša Janjić i Trpimir Jurkić.

Piše: PolitikaPlus

Najstarije kazalište za djecu i mladež u Hrvatskoj, Gradsko kazalište mladih u Splitu sutra će u dvorani Teatrini na Prokurativama proslaviti 70. obljetnicu.

O povijesti toga kazališta govorit će umjetnici koji su, svaki na svoj način, obilježili njegova različita razdoblja. Među njima su Mani Gotovac, Mirko Kraljev, Nataša Janjić i Trpimir Jurkić.

U foajeu Teatrina moći će se razgledati i prigodna izložba fotografija, a proslava obljetnice završit će u kavani hotela "Bellevue", gdje će se, uz glazbeni program u izvedbi kvarteta "Music Forever" i opernih solista Alme Karmelić i Vladimira Garića, nazdraviti slavljeniku.

"Kada se osvrnemo i sagledamo iznimno tešku situaciju u kojoj su trenutačno kultura i umjetnost, i to ne samo u našoj zemlji, moramo biti ponosni na sve ono što radimo i stvaramo. To, međutim, ne znači da ćemo odustati od novih izazova, od nastojanja da uvijek iznova otvaramo i istražujemo nove obzore i perspektive. Naprotiv, idemo krupnim koracima naprijed", rekla je tim povodom ravnateljica kazališta Ljubica Srhoj.

Na zamisao o osnutku kazališta došlo je 1943. nekoliko entuzijasta koji su u hrvatskom zbijegu u El Šatu osnovali Dječje kulturno-umjetničko društvo "Titovi mornari". Članovi su bili djeca iz zbijega koja su u Afriku prebačena preko Visa i Italije, a imali su zbor, folklornu, baletnu i dramsku sekciju. Samo dva mjeseca nakon osnutka, 18. veljače, održali su prvi javni nastup, čime je utemeljeno jedino europsko kazalište na drugom kontinentu, a gostovali su i u Kairu, Aleksandriji i Suezu.

Vodstvo i članovi vratili su se u Split krajem travnja 1945., a 1953. osnovano je Dječje kazalište "Titovi mornari", čiji je prvi ravnatelj bio Nikola Karninčić. Godine 1965. kazalište je dobilo prvi profesionalni glumački ansambl u kojemu su bili Magda Matošić, Josip Genda, Željko Vičević i Marko Bralić.

U srpnju 1991. kazalište dobiva naziv Kazalište mladih Split, a 1994. svoj današnji naziv - Gradsko kazalište mladih (GKM).

Nastupali su diljem Hrvatske i u inozemstvu te osvajali mnoge nagrade i priznanja. U tom su kazalištu, među ostalima, prve glumačke nastupe imali Boris Dvornik, Ivica Vidović, Josip Genda, Neva Bulić, Zoja Odak, Veronika Durbešić, Marija Sekelez, Senka Bulić, Gertruda Munitić, Mani Gotovac, Rikard Simonelli, Nenad Šegvić, Milan Štrljić, Trpimir Jurkić, Marija Škaričić i Nataša Janjić.

Danas u tom kazalištu, uz profesionalni glumački ansambl, djeluju tri iznimno uspješna amaterska studija: Dramski studio za mladež, Dječji dramski studio i Studio za pjevanje i ples, koji trenutačno okupljaju 600 polaznika.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Gradsko kazalište mladih, SPLIT, KAZALIŠTE