Hrvatska

STRANKE: Mirela Holy: prema vodenim resursima se ponašamo kao pijani milijunaši

''Krenuli smo u podizanje stranačke infrastrukture diljem Hrvatske jer imamo i nacionalnih i europskih ambicija.''

Piše: P/H

Predsjednica OraH-a (Održivog razvoja Hrvatske) Mirela Holy na današnjem je osnivačkom skupu splitske Gradske organizacije te stranke upozorila da su poplave u Hrvatskoj pokazale da se prema vodenim resursima odnosimo "poput pijanih milijunera".

„Danas uvozimo više od 50 posto hrane, što znači da subvencioniramo tuđa gospodarstva umjesto da iskoristimo potencijale koji postoje u Hrvatskoj“

„Bogati smo vodenim resursima ali se prema njima ponašamo poput pijanih miljunera“, istaknula je Holy obraćajući se nazočnima na skupu u Splitu. Po njezinim riječima za nedavnih smo poplava mogli vidjeti da nismo dobri ni u smislu obrane od poplave ali ni u smislu opskrbe našeg stanovništva vodom.

„Gubici iz vodovodnih mreža u Hrvatskoj su u prosjeku oko 40 posto, što je skandalozan podatak. Zastarjele su tehnologije, nemamo sustave pročišćavanja vode, a ondje gdje ih imamo, nemamo sve tri faze pročišćavanja otpadnih voda“, istaknula je Holy.

Ona je također upozorila da je u Hrvatskoj početkom 20 stoljeća proizvodnja hrane bila dva i pol puta veća nego sada, što je, po njezinim riječima, tragičan podatak.

„Danas uvozimo više od 50 posto hrane, što znači da subvencioniramo tuđa gospodarstva umjesto da iskoristimo potencijale koji postoje u Hrvatskoj“, naglasila je Holy. Pri tomu je izrazila žaljenje što su, kako je rekla, sve garniture koje su do sada u Hrvatskoj bile na vlasti, bile pod jakim utjecajem uvoznih lobija.

Holy je također rekla da unatoč činjenici da Hrvatska ima velike potencijale obnovljivih izvora energije „uvozimo 50 posto energije izvana“.

Za povjerenicu splitske Gradske organizacije ORaH-a na današnjem je osnivačkom skupu izabrana Tatjana Radmilo. Holy je podsjetila da je splitska Gradska organizacija OraH-a peta koja je do sada utemeljena u Hrvatskoj, nakon Bjelovara, Varaždina, Đakova i Osijeka, a za poslijepodne je najavila osnivanje i zadarske gradske organizacije stranke.

„Krenuli smo u podizanje stranačke infrastrukture diljem Hrvatske jer imamo i nacionalnih i europskih ambicija“, istaknula je Holy.

Ponovila je da će ORaH samostalno sudjelovati na izborima za Europski parlament u svibnju ove godine.

„Izbori za EU parlament bit će naš prvi test, ali i prilika da se pozicioniramo i u europskom kontekstu“, kazala je Holy.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

voda, orah, mirela holy