A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/poplava-vrece-s-pijeskom-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zbog rasta vodostaja Kupe izvanredne mjere obrane od poplave | Politika+
Hrvatska

KARLOVAC: Zbog rasta vodostaja Kupe izvanredne mjere obrane od poplave

Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Piše: PolitikaPlus

Zbog rasta vodostaja Kupe u Karlovcu - koji je u 7 sati iznosio 771 centimetar, u 8 sati na 776, a u 9 već na 781 - te zbog njezina izlijevanja na prometnice, polja i okućnice, u Karlovcu su jutros proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, priopćio je karlovački Centar 112.

Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Zbog izlijevanja Kupe na prometnicu u Koritinji zatvorene su državne ceste D36 Šišljavić-Koritinja, D6 kod Okića, G. Pokuplje – Levkušje, u Logorištu, Mala Švarča te mnoge lokalne ceste. Pod vodom je i dio državne ceste D6 u Okiću kod Vojnića, jer je i Radonja s pritokama previsoka za svoja korita.

U Karlovcu je pod vodom Obala Trnskog, poodvožnjak Ilovac, a na terenu su još od jučer popodne ekipe za promatranje stanja i interventne ekipe vatrogasaca i komunalnih poduzeća.

Osim što se voda crpi tamo gdje to može pomoći da ne poplavi prometnice, oni čiste nabujale grabe i kanale kako bi se postigao veći kapacitet za prihvat oborinskih voda, kazao je Martin Barić, pročelnik karlovačkog Centra 112.

Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, kazala je Hini da učestala plavljenja velikih površina oko Karlovca dokazuju nužnu potrebu gradnje objekata sustava obrane od poplava, čiji su dijelovi poput kanala Kupa-Kupa i protupoplavnog zida davno izgrađeni, ali sustav nije završen.

Kod ovakvih vodostaja, neizbježno je izlijevanje rijeka iz korita na dijelovima koji nemaju nasipe, kako na polja tako i na ceste i dijelove naselja. Slika je ista kao prije godinu dana - pod vodom su karlovačka naselja Logorište, Mala Švarča, Mostanje, Gornje Mekušje, a u opasnosti su i Brodarci te naselja na lijevoj obali Kupe, kazala je Željeznjak.

Za poplavu na D36, gdje su opet odsječena sela Koritinja i Šišljavić, ona kaže kako će to stanje potrajati nekoliko dana, možda i deset jer se tijekom dana tek očekuje ostvarenje maksimalnog porasta vodostaja i to u okolnostima kada je Sava, u koju se kod Siska ulijeva Kupa, toliko velika da se i ona izlijeva iz korita.

Željeznjak ističe da su se jutros na sedam otvora postavile grede u protupoplavni zid uz Kupu, s tim da je to još u subotu učinjeno na pet mjesta, a što se ostalih mjesta tiče problem se rješava "točkasto". "Interveniramo tamo gdje postoji neki čep od naplavina, a tamo gdje su široka plavljenja tamo ne možemo ništa i ove su učestale poplave dokaz da treba izgraditi, odnasno nastaviti davno započetu gradnju sustava obrane od poplave", poručila je Železnjak.

Glasnogovornica karlovačkog gradonačelnika Ana Župančić rekla je Hini kako su gradonačelnik Damir Jelić i Martin Barić iz Centra 112 sazvali izvanrednu sjednicu Štožera za zaštitu i spašavanje, nakon koje će izvjestiti medije o stanju i poduzetim mjerama za ublažavanje tog izvanrednog stanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rijeka, karlovac, poplava, kupa