Regija

STAV: Bakir Izetbegović: Izbori u svibnju - to je jedini način da se riješi kriza

Izetbegović je potvrdio kako mu je poznato da vladajuće hrvatske i srpske stranke ne podupiru taj prijedlog a dodao je kako bi tu onda trebao intervenirati Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i nametnuti izmjene zakona.

Piše: PolitikaPlus

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ponovno je u utorak ustvrdio kako su izvanredni izbori jedini način da se riješi sadašnja kriza u toj zemlji i da njih treba provesti najkasnije u svibnju.

Nakon sastanka predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) u kojoj obnaša dužnost zamjenika predsjednika Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je to jednoglasno stajalište stranačkog vrha.

Izetbegović je potvrdio kako mu je poznato da vladajuće hrvatske i srpske stranke ne podupiru taj prijedlog a dodao je kako bi tu onda trebao intervenirati Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i nametnuti izmjene zakona.

"Smatramo i da sadašnja vlada Federacije BiH mora nastaviti s radom", kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako to znači i nastavak djelovanja vlade u tehničkom mandatu sve do novih izbora kad god oni uslijede.

"Drugog rješenja nema", ocijenio je Izetbegović. Kazao je i kako SDA osuđuje "neodgovorno ponašanje" ministra sigurnosti Fahrudina Radončića u sadašnjoj krizi i traži njegovu ostavku jer je "obeshrabrio policiju" da radi svoj posao.

"Smatram ga odgovornim jer nije izvršio svoju ustavnu i zakonsku obvezu a to je koordinacija policijskih agencija", kazao je Izetbegović dodavši kako je zbog izostanka intervencije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zapaljeno Predsjedništvo BiH u izgredima prošlog tjedna.

Kazao je i kako je samo u paleži sjedišta županijske vlade u Sarajevu načinjena šteta veća od tri i pol milijuna eura.

Na upit je li SDA odgovorna za trenutačno stanje u zemlji Izetbegović je odgovorio kako se ta odgovornost ne može izbjeći s obzirom da je i ona sudjelovala u vlasti u proteklih dvadeset godina ali da se osobno ne osjeća odgovornim.

"Ja nemam osobite odgovornosti za ove socijalne probleme", kazao je Izetbegović komentirajući činjenicu da su se od prosvjednika čuli i zahtjevi za njegovom ostavkom.

Komentirajući najavu iznenadnog dolaska ministra vanjskih poslova Turske Ahmeta Davutoglua u Sarajevo Izetbegović je kazao kako se od njegove zemlje kao i od svih drugih očekuje nastavak inozemne pomoći.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Bakir Izetbegović, izbori, bih