A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/E-F/eu-rh-zastava-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Civilnim udrugama za projekte deset milijuna kuna iz EU fondova | Politika+
Hrvatska

PROGRAM: Civilnim udrugama za projekte deset milijuna kuna iz EU fondova

Riječ je o bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a provedbu nad projektima nadzirat će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva.

Piše: PolitikaPlus

U okviru europskog operativnog programa razvoja ljudskih potencijala danas je jedanaest organizacija civilnoga društva potpisalo ugovore vrijedne deset milijuna kuna kojima će se poticati zapošljavanje mladih, osoba s invaliditetom i ostalih ranijivih skupina u društvu.

Riječ je o bespovratnim sredstvima iz EU fondova, a provedbu nad projektima nadzirat će Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, čija predsjednica Cvjetana Plavšić Matić ističe da su projekti nastavak aktivnosti koje su udruge i organizacije civilnoga društva radile godinama i zbog čega su prepoznate.

PLAVŠIĆ MATIĆ: Ništa nećemo napraviti ako u Zagrebu imamo sto jakih organizacija, moramo ih imati u svakom gradu jer svi zajedno moramo osvijestiti probleme najpotrebitijih skupina u društvu

Ništa nećemo napraviti ako u Zagrebu imamo sto jakih organizacija, moramo ih imati u svakom gradu jer svi zajedno moramo osvijestiti probleme najpotrebitijih skupina u društvu, rekla je Plavšić Matić. Dodala je da je ovogodišnjih 11 projekata usmjereno na pomoć mladim ženama, ženama koje služe zatvorske kazne, mladima na otocima, integraciji romske djece, osobama s invaliditetom.

U većini država članica Europske unije, upravo su organizacije civilnog društva najvažniji partneri u povlačenju sredstava iz Europskog socijalnog fonda, a ovi uspješno ugovoreni projekti još su jedna potvrda da takav potencijal leži i u hrvatskom civilnom društvu, rekla je Plavšić Matić poručivši nositeljima projekta da će im Zaklada biti podrška u svakom trenutku.

Udruga Roda je uz podršku centra za razvoj civilnog društva Delfin i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila 93 tisuće eura bespovratnog novca koji će utrošiti i na pomoć ženama koje služe kaznu u zatvoru u Požegi.

Nama su se prije par godina u udrugu počele javljati mame koje su u zatvoru u Požegi i tada smo počele istraživati s kakvim se sve problemima susreću, istaknula je Ivana Zanze iz udruge Roda.

 

Navela je da godišnje U Hrvatskoj ima 18 tisuća djece čiji su roditelji, ili otac ili majka u nekom trenutku u zatvoru. To je ogroman broj djece o kojima se udruge ne brinu, a poglavito su ugrožena djeca žena jer je u Hrvatskoj samo jedan zatvor za žene i to u Požegi.

Udruga Roda je uz podršku centra za razvoj civilnog društva Delfin i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dobila 93 tisuće eura bespovratnog novca koji će utrošiti i na pomoć ženama koje služe kaznu u zatvoru u Požegi

Projektom želimo pomoći tim ženama i njihovoj djeci od, primjerice kako im organizirati put i susrete, pa do toga da majkama pomognemo u razvijanju roditeljskih vještina i povezanosti s djecom i obitelji za trajanja zatvorske kazne. Koncem 1012. u Hrvatskoj je bilo 134 djece kojima su majke bile u zatvoru u Požegi, navela je Zanze.

Za projekt "Djelujmo lokalno, ali jasno, kompetentno i glasno" udruga B.a.b.e. u suradnji s udrugama Mladi u EU iz Šibenika i Legalina iz Gračaca dobile su oko 90 tisuća eura bespovratnih sredstava kojima će kroz 14 mjeseci unapređivati znanja i vještine lokalnih organizacija civilnog društva iz područja zagovaranja i utjecaja na politike što bi trebalo pomoći zapošljavanju mladih ljudi, žena i osoba s invaliditetom.

To se, naglasila je Sanja Sarnavka, pogotovo odnosi na Šibensko-kninsku županiju i Gračac. Uz ostalo, kroz projekt ćemo pokušati pronaći ljude koji su imali dobru poslovnu ideju, a nisu je mogli ostvariti, odnosno organizirati svojevrsni sajam ideja i odabrati one kojima bi mogli pomoći u ostvarenju njihova projekta, naglasila je Sarnavka.

Dragana Knezić iz Rehabilitacijskog centra za stres i traumu istaknula je da će s nešto manje od sto tisuća eura financirati programe za mlade koji izlaze iz domova i udomiteljskih obitelji. Godišnje imamo oko 200 takvih mladih ljudi, a mi ćemo ovim projektom pomagati njih 50, rekla je Knezić. Nastojat ćemo utjecati na politike tako da se te mlade osobe lakše zaposle i to za trajno, pronađu stan i uklope se u zajednicu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

civilne udruge, invalidi, europska unija, fond