Kultura

KAZALIŠTE: Predstava 'Priča o zvuku' premijerno u kazalištu Mala scena 13. veljače

U predstavi će po prvi put u kazalištu biti korištena pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata.

FOTO: Press
Piše: PolitikaPlus

Što je zvuk, kako ga doživljavamo i kakve nam priče može ispričati samo su neka od pitanja na koja će pokretom, svjetlom i – naravno – zvukom, publici od 1,5 do 5 godina pokušati odgovoriti nova predstava kazališta Mala scena i kolektiva SKROZ – Priča o zvuku, a koja će premijerno biti izvedena 13. veljače.

Nastala nakon višemjesečnog multidisciplinarnog istraživanja u koje su bili uključeni brojni stručnjaci različitih disciplina, predstava Priča o zvuku nastoji ispitati, ali i potencijalno pomaknuti granice percepcije zvuka i povezanosti iste s drugim osjetilima, te kognitivnim i emocionalnim razvojem u najmlađe publike.

U predstavi će po prvi put u kazalištu biti korištena pionirska tehnologija Modularnih glazbenih objekata najglasovitijeg europskog centra za audiovizualna istraživanja - francuskog IRCAM-a (Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique), čije su povezivanje sa baštinom utemeljitelja SUVAG-a, Petra Guberine, omogućili tehnološki partner AVC i podrška Francuskog instituta u Zagrebu.

Najmlađu će publiku kroz čarobni svijet zvuka voditi Mademoiselle Jaimeleson (ili hrvatski – gospođica Zvukoljub), a u interpretaciji dviju debitantica na pozornici kazališta Mala scena – Tine Hofman i Mateje Majerle.

Tina Hofman versatilna je hrvatska glumica školovana u inozemstvu koja se samo za potrebe ove produkcije vratila u Zagreb iz Velike Britanije u kojoj već više od desetljeća uspješno gradi izvođačku i redateljsku karijeru, dok će Mateji Majerle nakon brojnih uspjeha na domaćoj glazbenoj sceni ovo biti prva repertoarna uloga u kazalištu za djecu i mlade.

'Priča o zvuku' autorski je projekt projekt kolektiva SKROZ, što ga čine francusko-hrvatski audio umjetnik Vedran Peternel i hrvatska redateljica Nora Krstulović, a nastavak je njihova istraživanja mogućnosti korištenja zvuka kao samostalnog izražajnog sredstva.

'Priča o zvuku' bit će, nadaju se autori, jedna od prvih lekcija vještine koja nam je svima prijeko potrebna – one slušanja. Svijeta koji nas okružuje, drugih i drugačijih, ali i sebe samih.

Asocijacije što ih zvukovi (u najširem značenju te riječi, uključujući i njihov harmonično organizirani niz, odnosno glazba), izazivaju kod pojedinog slušatelja - daleko su različitije no što je to slučaj s bilo kojom, pa makar i najmaštovitijom reprezentacijom u slici, riječi i/ili pokretu. Njima se može pričati neovisno o jeziku ili podneblju; slikama neusporedivo živopisnijim i dojmljivijim od onih što ih se, pogotovo najmlađoj publici, može ispričati riječima ili (televizijskom) slikom.

Predstava je nastala uz potporu Ministarstva kulture RH i Ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, zaklade Kultura nova te Francuskog instituta u Zagrebu.

Autori & redatelji: Nora Krstulović & Vedran Peternel
Zvuk & oblikovanje zvuka: Vedran Peternel
Scenografija: SKROZ
Kostimografija: Hana Letica
Oblikovanje svjetla: Saša Fistrić
Izvodi: Tina Hofman / Mateja Majerle

Fotografije: Julio Frangen
Grafičko oblikovanje: Zita Nakić Vojnović & Klasja Habjan

Stručni suradnici: Norbert Schnell, istraživač u timu Real-Time Musical Interactions, IRCAM – Centre Pompidou & Frederic Bevilacqua, voditelj Real Time Musical Interactions  tima, IRCAM - Centre Pompidou

Produkcija: Mala scena & SKROZ
Producent: Vitomira Lončar
Asistent produkcije: Tatjana Lisac

Premijera: 13. veljače 2014.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

mala scena, kazalište