A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/knjige-203.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Predstavljena su izdanja Male knjižnice DHK u 2013. godini | Politika+
Kultura

KNJIGE: Predstavljena su izdanja Male knjižnice DHK u 2013. godini

O Maloj knjižnici i objavljenim knjigama govorili su predsjednik DHK Božidar Petrač te urednici Maja Gjerek, Ivica Matičević i Antun Pavešković.

Piše: PolitikaPlus

Sedamanest knjiga objavljenih u 2013. godini u izdanju Male knjižnice Društva hrvatskih književnika (DHK) predstavljeno je danas u prostorijama DHK u Zagrebu.

O Maloj knjižnici i objavljenim knjigama govorili su predsjednik DHK Božidar Petrač te urednici Maja Gjerek, Ivica Matičević i Antun Pavešković.

U ediciji Male knjižnice DHK prošle su godine objavljene knjige: "Svojeručno - Šoljan. Izabrane pjesme Antuna Šoljana"; Ante Stamaća "Zapravo, Šoljan"; Luke Paljetka "Nagazni stihovi"; Daniela Načinovića "Pjesme skrovitih čestica"; Marka Grčića "Slijepi Argus"; Vlade Andrilovića "Ključ života"; Lidije Bajuk "Papirnati brod"; "Ručnik zvijezda. Izabrane pjesme Josipa Severa"; Ljerke Schiffler "Bdjenja"; Zvonimira Baloga "Kockasta kugla"; Dubravka Jelčića "Živjeti u književnosti"; Anđelka Vuletića "Pitanje čitatelju"; Mirjane Buljan "Moja Irska"; Tomislava Sabljaka "Zavođenje čitatelja"; Davora Velnića "Krajolici zla"; Marjana Varjačića "Lice nevidljivog" i zbornik radova "Mate Ujević danas".

Petrač je istaknuo kako malu knjižnicu karakterizira žanrovska različitost i poetička otvorenost hrvatske književnosti. Knjižnicu odlikuje nesebičnost, književna suvremenost, a u njoj izlaze i djela autora koja se ne smiju zaboraviti u hrvatskoj književnosti, napomenuo je dodavši kako je zadnja knjiga u nizu zbornik radova o velikanu hrvatske književnosti i kulture Mati Ujeviću.

Petrač je ustvrdio kako je Ujević u hrvatskoj enciklopedistici ostavio djelo neprolazne vrijednosti.

Istaknuvši kako narod koji izgubi svoju poeziju, gubi svoju dušu, Maja Đerek je ocijenila kako je poezija još uvijek živa u hrvatskom narodu. Vuletićev roman "Pitanje čitatelju" je egzistencijalistička proza u kojoj prevladava strah od smrti, napomenula je dodavši kako se u knjizi Ljerke Šeffler miješaju filozofske, estetske i etnološke teme. Načinovićevu poeziju smatra "jednostavnom ali i dubokom".

Pavešković je naveo kako je uredio tri knjige etabliranih hrvatskih pjesnika, kao i knjige triju velikana diskurzivne proze. Za Lidiju Bajuk je rekao kako je veliko ime hrvatske scene i književnosti te je ocijenio kako je ona brend hrvatske poezije.

Uredio je i Paljetkovu zbirku, ocjenivši kako je pjesnik u njoj dosegnuo savršenstvo vezanoga stiha, a za popularnost Balogove poezije, kako je rekao, zaslužna je njezina kvaliteta.

Sabljakovu knjigu smatra polustoljetnim presjekom hrvatske kritike i književnosti dok u Velnićevim eseji vidi osporavanje ideološkoga u književnosti.

Podsjetio je kako Varjačić u knjizi svojih teatroloških eseja uvodi termin teatrozofiju.

Matičević je govorio o financijskim poteškoćama tiskanja knjiga i potrebi snažnijih potpora za tiskanje vrijednih djela.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Društvo hrvatskih književnika, knjige