Crna kronika

UVJEREN: Bakir Izetbegović: Tjeralice za Orićem i Meholjićem dio izborne kampanje

'Ne možemo šutjeti o ovakvim činjenicama. Što je dosta, dosta je.'

Piše: PolitikaPlus

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović ocijenio je kako je odluka vlasti u Beogradu da raspišu tjeralicu za ratnim zapovjednicima obrane Srebrenice Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem zapravo dio predizborne kampanje koja se vodi u Srbiji dodajući kako je to tek nastavak progona bez dokaza s ciljem izjednačavanja krivnje kakvih je bilo i ranije.

"Ne možemo šutjeti o ovakvim činjenicama. Što je dosta, dosta je. Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i BiH i neka kampanju prave na nečemu drugom", izjavio je Izetbegović u intervjuu kojega je objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Ne možemo šutjeti o ovakvim činjenicama. Što je dosta, dosta je. Neka se u Srbiji ostave Srebrenice i BiH i neka kampanju prave na nečemu drugom

Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH u ponedjeljak navečer je potvrdilo kako je od ureda Interpola u Beogradu dobilo obavijest o raspisivanju tzv. difuzne tjeralice za Orićem i Meholjićem koji su tijekom rata obnašali dužnost vojnog odnosno policijskog zapovjednika u Srebrenici do njezina pada 1995. godine.

Srbijansko pravosuđe tereti ih za navodne ratne zločine počinjene nad Srbima u okolici Srebrenice 1992. godine.

O raspisivanju difuznih tjeralica koje imaju neobvezujući karakter informirano je i Glavno tajništvo Interpola koje treba odlučiti hoće li one dobiti status tzv. crvenih tjeralica koje obvezuju sve države-članice Interpola na uhićenje.

Komentirajući optužbe iz Srbije Izetbegović je podsjetio na činjenicu da je Orić zbog sličnih tvrdnji proveo u pritvoru Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 40 mjeseci da bi na suđenju bio oslobođen.

"Očevidno se radi o propagandi i želji (Srbije) da se napravi kakav-takav balans u vremenu kada traje suđenje Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću", izjavio je Izetbegović.

Sam Naser orić izjavio je kako zapravo nije iznenađen raspisivanjem tjeralice iz Srbije.

"Nimalo se ne bojim njihovih tjeralica niti prijetnji jer sam za sve za šta me progone već jednom odgovarao sudski i dokazao da nisam kriv. Za Srbiju je očevidno vrijeme stalo 1992. godine", kazao je Orić kako ga citira "Dnevni avaz".

Ravnateljstvo za koordinaciju policijskih tijela BiH najavilo je kako će informaciju o raspisivanju tjeralice proslijediti Ministarstvu pravosuđa BiH koje treba odlučiti o daljnjem postupanju.

Ministar pravosuđa Bariša Čolak, koji je jedini ovlašten donositi konačne odluke u ovakvim slučajevima, u ponedjeljak je ponovio kako BiH baš kao ni Srbija ne izručuju svoje državljane osumnjičene za ratne zločine. Konstatirao je kako je u takvim slučajevima moguća tek razmjena dokaza odnosno ustupanje predmeta pravosudnim tijelima države u kojoj se osumnjičenik nalazi.

Takva mogućnost precizirana je i protokolom o suradnji Tužiteljstva BiH i Posebnog tužiteljstva za ratne zločine Srbije potpisanog početkom 2013. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srebrenica, bih, bakir izetbegović, srbija