A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/M-N/novinari.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Karlovački gradonačelnik pokušava privatizirati tamošnje javne medije | Politika+
Hrvatska

NAPETO: Karlovački gradonačelnik pokušava privatizirati tamošnje javne medije

Ti mediji su brendovi grada, desetljećima sufinancirani novcem poreznih obveznika i nitko, pa ni gradonačelnik, nema ih pravo dekretom ih ukinuti.

Piše: PolitikaPlus

Prijedlog gradonačelnika Karlovca Damira Jelića (HDZ) da javne medije - Hrvatski radio Karlovac i Karlovački tjednik privatiziraju njihovi djelatnici za jednu kunu karlovački SDP smatra nemoralnim načinom da se ugase važni alati za informiranje karlovačke javnosti, ocijenili su na današnjoj konferenciji za novinare predsjednici Županijske i Gradske organizacije SDP-a.

Predsjednici Županijske organizacije SDP-a Damir Mateljan i Gradske organizacije te stranke Žarko Latković istaknuli su da su ti mediji brendovi grada, desetljećima sufinancirani novcem poreznih obveznika te da nitko, pa ni gradonačelnik, nema pravo dekretom ih ukinuti.

Predsjednici Županijske organizacije SDP-a Damir Mateljan i Gradske organizacije te stranke Žarko Latković istaknuli su da su ti mediji brendovi grada, desetljećima sufinancirani novcem poreznih obveznika te da nitko, pa ni gradonačelnik, nema pravo dekretom ih ukinuti

Latković je pozvao Gradsko vijeće da se odmah uključi u rješavanje tog problema jer su dosadašnji direktori, neki ulovljeni i s dvije lažne diplome, bili postavljani na te dužnosti kao "politički namjesnici da bi širili ideju vladajuće oligarhije i trošili novac bez kontrole", na što je SDP godinama upozoravao i javnost i Gradsko vijeće.

Na sjednici Predsjedništva Gradskog vijeća (SDP je medijima ustupio audiozapisnik sjednice), održanoj u ponedjeljak, rečeno je da će se iz gradskih medija izbaciti politika i da se mediji neće gasiti niti spajati, no potrebno je da se izaberu nova vodstva, i to preko programskih natječaja, a u nadzorne odbore treba izabrati nestranačke osobe.

No gradonačelnik je nakon toga, iako na Predsjedništvu o tome nije bilo ni riječi, samoinicijativno djelatnicima ponudio da otkupe svoje medije za jednu kunu i preuzmu sudbinu u svoje ruke, rekao je Latković.

Mateljan je pozvao predstavnike grada Karlovca (kao stopostotnog vlasnika novina) te Karlovačke županije, grada Karlovca i gradskih tvrtaka (koji su suvlasnici radija) da ne dopuste da se ta dva gradska brenda olako unište, kao Jugoturbina, Junior, Kontex itd... te da grad koji je nekad imao četiri kina, a sada nema ni kina, ubuduće nema ni svoje lokalne novine i radio.

Zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković (HSS) potvrdila je za Hinu da je gradonačelnik u utorak na odvojenim sastancima u oba medija zaposlenicima ponudio da ih otkupe za jednu kunu.

Također je rekla kako će se sljedećeg tjedna, ovisno o odgovoru djelatnika koji su dobili rok do utorka, znati traga li se za novim rješenjima ili će djelatnici preuzeti sudbinu u svoje ruke.

Kolaković je ponovila da ta dva medija ne mogu računati na uobičajno financirenje iz gradskog proračuna veće od milijun kuna na godinu za svakog od njih. Naime, po zakonodavstvu Europske unije, kako je rekla, nije dopuštena potpora takvim tvrtkama koja bi u trogodišnjem razdoblju premašila 200.000 eura, što znači da je najveći iznos na godinu 500.000 kuna.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

hdz, damir jelić, karlovac