Energetika

OPTUŽBE: Mladen Novak: Zahvaljujući šlampavosti vladajućih nije prošao zakon o tržištu električne energije

'Ne samo da nisu sposobni osigurati sredstva za ugrožene kupce već je evidentno da nisu sposobni ni privesti svoje zastupnike jednom tjedno na glasovanje.'

¸
Piše: PolitikaPlus
'Ne samo da nisu sposobni osigurati sredstva za ugrožene kupce već je evidentno da nisu sposobni ni privesti svoje zastupnike jednom tjedno na glasovanje.'

Laburist Mladan Novak rekao je danas kako samo zahvaljujući šlampavosti vladajuće koalicije prijedlog izmjena zakona o tržištu električne energije, kojem se laburisti protive, nije dobio podršku u Hrvatskom saboru.

Predloženim izmjenama, koje je u petak srušio suzdržani glas Mirele Holy (ORaH), planirano je brisati odredbu prema kojoj nadležna tijela za socijalnu skrb moraju osigurati novac za plaćanje isporučene električne energije socijalno ugroženima.

"Ne samo da nisu sposobni osigurati sredstva za ugrožene kupce već je evidentno da nisu sposobni ni privesti svoje zastupnike jednom tjedno na glasovanje", rekao je Tušak. U petak je naime oporba napustila sabornicu tijekom glasovanja tvrdeći da su ostali zakoni donijeti bez potrebnog broja zastupničkih glasova.

Po Tušakovim tvrdnjama ni vlada, a ni nadležno minstarstvo nisu spremni i sposobni osigurati potrebna sredstva za siromašne kupce. Vlada je, kazao je, takvim prijedlozima samo pokazala koliko je socijalna.

"Ako u zakonu nema ugroženih skupina građana onda one i ne postoje, a premijer Milanović je to na aktualnom satu slikovito rekao konstatiravši da u Hrvatskoj nema gladnih. Ako su i bili gladni, sada nakon dvije godine koalicijske vlasti, siti su svega", rekao je.

Tušak je ujedno izrazio i bojazan da će se na kraju priče o socijalno ugroženim kupcima sve svesti na to da će premijer uputiti dobavljačima apel na njihovu svijest i savijest te da će na tome sve završiti. "On od dobavljača enegergenata traži da snosi dio troškova ali i da preuzmu dio socijalne politike ove vlade", rekao je Novak.

 

 

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Zlatko Tušak, SIROMAŠNI, STRUJA, ELEKTRIČNA ENERGIJA, MIRELA HOLY