Kultura

DRAMA: ZKM s predstavom 'Galeb' gostuje u Ljubljani 27. siječnja

'Galeb' je jedna od najuspješnijih predstava toga kazališta, koje je s njom gostovalo na Međunarodnom kazališnom festivalu u Nitri u Slovačkoj te u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

Piše: PolitikaPlus

S predstavom "Galeb" nastalom po istoimenoj drami Antona Pavloviča Čehova, u obradi i režiji Bobe Jelčića, Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) gostovat će u Mestnom gledališču u Ljubljani u ponedjeljak, 27. siječnja, izvijestio je danas ZKM.

Kako se ističe u današnjem priopćenju ZKM-a , "Galeb" je jedna od najuspješnijih predstava toga kazališta, koje je s njom gostovalo na Međunarodnom kazališnom festivalu u Nitri u Slovačkoj te u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, a s četiri izvedbe uvršten je u program uglednoga belgijskog Kunstfestivaldesartsa u Bruxellesu u travnju ove godine, a u svibnju na NEAT festival u Nottinghamu u Velikoj Britaniji.

U predstavi, premijerno izvedenoj u siječnju prošle godine, glume Ksenija Marinković (Irina Nikolajevna Arkadina), Sreten Mokrović (Boris Aleksejevič Trigorin), Krešimir Mikić (Konstantin Gavrilovič Trepljov), Jadranka Đokić (Nina Mihajlovna Zarječnaja), Goran Bogdan (Jevgenij Sergejevič Dorn), Nataša Dorčić (Polina Andrejevna), Katarina Bistrović Darvaš (Maša) i Pjer Meničanin (Semjon Semjonović Medvedenko).

Navodi se da je predstava "Galeb" pokušaj da se prijeđu granice teatra, barem onoga koji je pripadao 20. stoljeću, a ne da se uđe u dijalog s Čehovom ili našim vremenom.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

kazalište, galeb, zkm, predstava