Mojbiz

ODLUKA: Vlada poskupljuje vodne usluge za 1,5 kunu od 1. travnja ove godine

Cijena vode tako će za distributere biti veća u rasponu, od 5,71 posto do 19,39 posto.

Piše: PolitikaPlus

Vlada je povećala naknadu za korištenju voda distributerima vodne usluge za 1,5 kunu te će ona za njih od 1. travnja u prosjeku biti veća 11,28 posto.

Vlada je naime, izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknade za korištenje voda, povisila naknadu distributerima s 1,35 kuna na 2,85 kuna za prostorni metar zahvaćene vode.

Cijena vode tako će za distributere biti veća u rasponu, od 5,71 posto do 19,39 posto.

Uredbom se propisuje i naknada za korištenje voda za splavarenje, rafting, vožnju kanuima i sličnim plovilima, od 50 kuna godišnje po plovilu.

Također propisana je i naknada za korištenje voda za postavljanje plutajućih ili plovećih ugostiteljskih objekata koja će iznositi 100 kuna godišnje po četvornom metru zaposjednute vodne površine.

Hrvatske vode tako će godišnje uprihodovati 360 milijuna kuna više, a povećanje naknade rezultat je potrebe financiranja obveza prema Europskoj uniji u sektoru zaštite okoliša.

No, Vlada ističe kako navedena ulaganja istovremeno mogu dati zamah novom investicijskom ciklusu i pružiti osnovnu infrastrukturu za razvoj ostalih djelatnosti.

Riječ o razvojnoj naknadi kojom će se financirati hrvatski udio u velikim projektima vodnog gopodarstva za koje se između 65 i 75 posto financiranja očekuje iz fondova EU, objašnjava ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

novac, naknada, voda