Hrvatska

REAKCIJA : Karamarko poručio patrijarhu Irineju: Nećemo dozvoliti komadanje Hrvatske

Ocijenio je da srpski patrijarh Irinej regionalizira Hrvatsku spominjući je tek kao jednu od regija.

Piše: PolitikaPlus

Nećemo dopustiti komadanje Hrvatske, poručio je danas iz Splita predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju reagirajući na njegovo obraćanje u čestitki za pravoslavni Božić „braći i sestrama u Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini“.

 

Mi nećemo dopustiti komadanje Hrvatske kroz ovakve diletantske čestitke crkvenih poglavara koji se, žao mi je što to moram govoriti, vraćaju u 19. stoljeće po nekakvom memorandumskom načelu i shemi koju su smislili velikosrpski akademici

Ocijenio je da srpski patrijarh Irinej regionalizira Hrvatsku spominjući je tek kao jednu od regija.

 

„Mi nećemo dopustiti komadanje Hrvatske kroz ovakve diletantske čestitke crkvenih poglavara koji se, žao mi je što to moram govoriti, vraćaju u 19. stoljeće po nekakvom memorandumskom načelu i shemi koju su smislili velikosrpski akademici“, istaknuo je Karamarko u govoru koji je više od 40 minuta održao na obilježavanju 24. godišnjice utemeljenja splitskog HDZ-a.

 

Pri tomu je Karamarko rekao kako „neki“ i u Hrvatskoj pokušavaju ugurati regionalizaciju u Ustav i žele stvoriti neke nadžupanijske regije.

 

„Zato smo protiv promjena Ustava i protiv ukidanja županija po kojima bi se Hrvatska mogla dijeliti i u konačnici diferencirati, ali mi nećemo dozvoliti potpunu negaciju hrvatske države“, poručio je u Splitu predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

 

Ocijenio je da u Hrvatskoj ne postoji socijaldemokracija, nego postoje, kao se izrazio, jugonostalgičari i jugofili koji nisu željeli stvaranje hrvatske države.

 

„Sada na europskim izborima ćemo ih razbiti, i vjerujte mi nakon toga će se socijaldemokracija u Hrvatskoj morati mijenjati ili je neće biti“, rekao je na stranačkom skupu Karamarko.

 

Pozvavši na jedinstvo unutar HDZ-a, poručio je da u HDZ-u neće biti mjesta za one koji su krali, ali ni i za one koji „koketiraju s lijevom opcijom“.

 

Karamarko je danas u Splitu položio i cvijeće na spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

regija, hrvatska, patrijarh irinej, tomislav karamarko, spc