A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/hsp-as-101.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

HSP AS: Najoštrije osuđuje izjave patrijarha i paroha SPC | Politika+
Hrvatska

NEISTINE: HSP AS: Najoštrije osuđuje izjave patrijarha i paroha SPC

Vinkovački HSP AS osuduđuje izjave pravoslavnog patrijarha Irineja i vinkovačkog paroha Azapa o ugroženosti Srba.

Piše: PolitikaPlus

HSP AS Podružnica Vinkovci najoštrije osuđuje poruke koje su na pravoslavni Božić 07. siječnja 2014. odaslane iz vinkovačke pravoslavne crkve Silaska Svetog Duha na Apostole.


Za razliku od prijašnjih godina kada je proslava pravoslavnog Božića u Vinkovcima prolazila bez ikakvog incidenta prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, incident je danas došao s druge strane. Naime, Vinkovčani su ostali neugodno iznenađeni isključivo političkom porukom o ugroženosti Srba u Hrvatskoj koja je odaslana iz ove crkve.


Premda je bila riječ o poslanici patrijarha SPC Irineja, vinkovački paroh Predrag Azap iskoristio je direktni prijenos Hrvatske radiotelevizije, te naglasio kako je opet došlo vrijeme 'stradavanja Srba u Hrvatskoj zbog svog imena i jezika'.


Vinkovački protojerej je, isto tako, čestitao Božić braći i sestrama u 'Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini koji ponovno doživljavaju kao i prije dvadesetak godina progone i stradanja zbog svog imena, pisma i jezika'.


Premda od ratnih godina u Vinkovcima nije zabilježen niti jedan incident kojim bi se ugrozila srpska nacionalna manjina, znakovito je kako je Srpska pravoslavna crkva upravo iz ovog stradalničkog grada poslala do sada najtežu političku poruku punu diskvalifikacija i neistina o položaju Srba kako u Hrvatskoj, tako i u našem gradu.


Ovakvim stavovima svakako da smo neugodno iznenađeni jer svih ovih godina paroh Azap nikada se nije požalio gradskim vlastima, čiji je dionik HSP AS dugi niz godina, o osobnoj ili ugroženosti nekog od pripadnika njegove vjeroispovijesti koji žive u Vinkovcima.


S druge strane, ovim putem pozivamo paroha Azapa koji govori o posljednjim progonima Srba u Hrvatskoj, a koji su poznati očito samo njemu i patrijarhu Irineju, neka se prisjeti i položaja Hrvata u Marincima tijekom ranih devedesetih godina gdje je u to vrijeme bio na parohiji. Svjesni smo kako će mu teško poći za rukom to prisjećanje jer je zatekao pusto selo iz kojeg je protjerano sve nesrpsko stanovništvo.


Nažalost, pismo crkvenog poglavara iz Srbije, politički pokrovitelji u prvim redovima tijekom misnog slavlja, te svjetla kamera državne televizije očito su bili idealna kombinacija za još jedno neutemeljeno predstavljanje srpskog naroda kao stradalničkog između ostalog i u Slavoniji gdje se nalaze stotine otkrivenih i neotkrivenih masovnih grobnica u kojima su živote okončale tisuće Hrvata i ostalih pripadnika nesrpskog stanovništva.


Tomislav Šarić
vinkovački zamjenik gradonačelnika
i član Predsjedništva HSP AS

 

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crkva, spc, vinkovci, srbi