A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste_ZKM.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U ZKM-u predstavljen mariborski kazališni hit 'Revizor' Diega de Bree | Politika+
Kultura

GOSTOVANJE: U ZKM-u predstavljen mariborski kazališni hit 'Revizor' Diega de Bree

Umjetnički ravnatelj Drame SNG-a Diego de Brea i ovu je kazališnu uspješnicu režirao sa snažnim autorskim pečatom i društvenom angažiranošću.

Piše: PolitikaPlus

U sklopu ciklusa Europsko kazalište u Zagrebačkom kazalištu mladih, u ZKM-u je i večeras gostovalo Slovensko narodno gledališče (SNG) iz Maribora, predstavivši se "Revizorom" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji jednog od najboljih slovenskih redatelja Diega de Bree.

Umjetnički ravnatelj Drame SNG-a Diego de Brea i ovu je kazališnu uspješnicu režirao sa snažnim autorskim pečatom i društvenom angažiranošću.

Gogoljev predložak iščitao je u oštrom satiričnom tonu, precizno secirajući ljudsku taštinu, himbenost i dvoličnost te se još jednom pokazalo da su mu omiljene teme korumpirani političari i malograđanska skučenost.

Predstava mariborskog SNG-a, premijerno izvedena u rujnu prošle godine, sugestivno je pokazala da je strah najmoćnije oruđe političkih spletkarenja i manipulacija, od Gogoljev vremena do danas.

Veliko zanimanje zagrebačke publike pokazalo je i večeras da se "Revizor", napisan 1835., svojom univerzalnošću odlično uklapa u svako vrijeme i da zasluženo ne silazi s kazališnih repertoara diljem svijeta.

U predstavi su nastupili glumci Drame mariborskog kazališta, među ostalima Vlado Novak, Nataša Matjašec Rošker, Eva Kraš i Davor Herga. Scenograf je Hans Georg Schaefer, a kostimograf Leo Kulaš.

Ciklus Europsko kazalište u ZKM-u pokrenut je 2006. s nakanom da se zagrebačkoj publici omogući uvid u kretanja na recentnoj europskoj kazališnoj sceni.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

revizor, slovenija, kazalište, zkm