Energetika

TRANSFERI: Zoran Miliša: 3 od 4 kućanstva koja su napustila HEP prešla su na RWE Energiju

Ostaju pri svojem obećanju da će i dalje biti do 12 posto jeftiniji od HEP-a. Iduće godine ulaze i na tržište plina.

Piše: PolitikaPlus


"Mi pozdravljamo sve nove konkurente, jer je to pokazatelj da se tržište ubrzano razvija u pravom smjeru. Svako natjecanje na tržištu je dobrodošlo i na korist je krajnjih potrošača."

RWE Energija je do 1. prosinca zauzela 75%-tni tržišni udio među alternativnim opskrbljivačima električne energije, odnosno tri od četiri kućanstva koja su promijenila opskrbljivača odabrali su RWE Energiju, javljaju iz te tvrtke.

„Ova brojka je priznanje naše kvalitete i rada. Na tržište je u zadnjih pola godine ušlo nekoliko novih opskrbljivača. Mi pozdravljamo sve nove konkurente, jer je to pokazatelj da se tržište ubrzano razvija u pravom smjeru. Svako natjecanje na tržištu je dobrodošlo i na korist je krajnjih potrošača. RWE-ova ključna prednost je pouzdanost, stabilnost opskrbe iz vlastitih izvora, niže cijene i iskustvo liberalizacije tržišta u nekoliko europskih zemalja,“ kaže Zoran Miliša, predsjednik Uprave RWE Energije.

Miliša kaže da RWE Energija priželjkuje što raniju uspostavu burze električne energije, smatrajući da bi ona donijela koristi i HEP-u kao proizvođaču i alternativnim opskrbljivačima koji bi od njega mogli kupovati. Smatra da su cijene električne energije sada najmanje što mogu biti te da bi njihovo daljnje smanjenje zapravo bilo damping. Priznaje da opskrbljivači trenutno uživaju "fantastičnu cijenu" po kojoj nabavljaju struju, bez obzira na višestruko dizanje naknade za obnovljive izvore.

Kako ističu, RWE-ovom dolaskom u Hrvatsku započeo je proces liberalizacije tržišta električne energije koji još uvijek nije u potpunosti završen s obzirom da nije donesena  odgovarajuća regulativa potrebna za odvijanje tržišne utakmice između svih sudionika. No, dodaju da ostaju pri svojem obećanju hrvatskim korisnicima da će i dalje biti do 12 posto povoljniji od dominantnog opskrbljivača električne energije na tržištu.

Najavili su da svoje korisnike nagrađuju – besplatnom električnom energijom na Božić, 25. prosinca 2013.

Miliša kaže da RWE Energija iduće godine ulazi na hrvatsko tržište plina, da su dobili licencu te da čekaju propise koji se još trebaju donijeti te će potom svoju uslugu nuđenja električne energije proširiti i na ponudu prirodnog plina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

računi za struju, električna energija, hep, zoran miliša, rwe energija