A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/crkva-105.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Voćin: U crkvi Svetih Otaca parastos za civilne žrtve rata | Politika+
Crna kronika

ŽRTVE: Voćin: U crkvi Svetih Otaca parastos za civilne žrtve rata

'Ovim parastosom obilježena je i godišnjica stradanja i egzodus gotovo 50 tisuća Srba iz zapadne Slavonije.'

Piše: PolitikaPlus

Parastosom u crkvi Svetih Otaca u Voćinu približno stotinu članova obitelji, prijatelja, znanaca i mještana prisjetilo se 67 poginulih civila s područja voćinskog kraja u ratu 1991. godine.

Liturgiju je vodio paroh slatinski protonamjesnik Dragan Gaćeša.

Prema riječima Igora Pavkovića, dožupana Virovitičko-podravske županije i zamjenika predsjednika Srpskoga narodnog vijeća (SNV) te županije Igora Pavkovića, ovim parastosom obilježena je i godišnjica stradanja i egzodus gotovo 50 tisuća Srba iz zapadne Slavonije.

„Prisjećamo se se više stotina civilnih srpskih žrtava od kojih se mnogi i danas vode kao nestali. Proces lociranja i ekshumacije grobnica i identifikacije nestalih Srba je spor i neučinkovit, a pravo na istinu o stradanju i dostojno komemoriranje i sjećanje na žrtve uskraćeno“, kazao je Pavković.

Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac poručio je kako je vrijeme da se počnemo prisjećati svih stradalih i da se počnemo približavati jedni drugima kroz tu vrstu sjećanja i komemoriranja.

"Za sada to radi svatko za sebe, Hrvati oplakuju svoje, a Srbi se prisjećaju svojih žrtava. Treba se sjećati i egzodusa čije su posljedice goleme. Velika većina ljudi se nije vratila, niti se mogla vratiti. Naša je dužnost da se sjećamo i politika koje su poticale egzodus i onemogućavale ljudima da se vrate", rekao je Pupovac.

"Na žalost, za zločine koji su počinjeni prema Srbima u zapadnoj Slavoniji 1991. i 1995. godine nitko nije odgovarao. Isto tako nije odgovarao za razaranja, protjerivanja i uništavanja spomeničke baštine“, izjavio je Pupovac nakon parastosa.

Na komemorativnom skupu su, među ostalim, bili i Bosa Prodanović, ministar-savjetnik, zamjenik šefa misije Ambasade Republike Srbije, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić i predsjednik Srpsko demokratskog foruma Veljko Đakula.

Srpsko narodno vijeće izrazilo je sućut i pridružilo se tužnom sjećanju na hrvatske žrtve ratnog zločina počinjenog u Voćinu u prosincu 1991. godine.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

srbi, domovinski rat, ratni zločin, voćin, hrvati