A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/kazaliste-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

U osječkome HNK najavljena praizvedba 'Noćne igre s Jesenjinom' | Politika+
Kultura

NAJAVA: U osječkome HNK najavljena praizvedba 'Noćne igre s Jesenjinom'

Predstava je to koju je po tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog režirao Dražen Ferenčina.

Piše: PolitikaPlus

U sklopu Noćne scene osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta u petak, 13. prosinca premijerno će biti izvedena "Noćna igra s Jesenjinom", predstava koju je po tekstu Dubravka Jelačića Bužimskog režirao Dražen Ferenčina.

"Noćna igra s Jesenjinom" komorni je tekst na dvjema razinama, poput "teatara u teatru", gdje dvoje glumaca - Jakov i Marija noć provode na probi predstave o ruskome pjesniku Jesenjinu koja će se sljedećega dana premijerno izvesti. Jakov glumi Sergeja Jesenjina, a Marija Galinu Benislavsku.

Uz majstorski napisan, poetikom prožet dramski tekst, tu dramu intrigantnom čini sjajno pretakanje i prožimanje privatnosti glumaca s već mitski zagonetnim 'samoubojstvom' velikog pjesnika i ljubavlju Galine koja se ubila na njegovu grobu, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare redatelj Ferenčina.

Jakova i Mariju glume Druško Modrinić i Jelena Perčin, a oboje ističu kako je riječ o zahtjevnoj drami punoj emocija.

Vjekoslav Janković, dosadašnji ravnatelj Drame osječkoga HNK, podsjetio je na konferenciji za novinare da od danas više ne obnaša tu dužnost te je dodao kako konferenciju vodi "kao konferansijer i glumac HNK". Istaknuo je da djelatnici osječkoga kazališta jedino žele ostvariti svoje pravo na rad te je pozvao odgovorne da "stvarno, a ne samo formalno pronađu rješenje za normalno funkcioniranje kazališta".

Također je istaknuo kako već danas, prvi dan kad nemaju intendanta ili obnašatelja dužnosti intendanta, nema tko potpisati račun za cipele za najavljenu premijeru niti platiti hotelski račun za redatelja. Dodao je kako je u tom kazalištu zaposleno 200 ljudi koji, ponovio je, traže da im se osigura pravo na rad.

Dosadašnjem intendantu Božidaru Šnajderu danas je istekao mandat, a na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nije postignut dogovor o tome tko će obnašati tu dužnost do izbora novog intendanta.

Gradsko vijeće na prošloj je sjednici imenovalo voditeljicu marketinga u osječkome HNK Draženu Vrselju za obnašateljicu dužnosti, a na prošlotjednoj sjednici osječko-baranjske Županijske skupštine za obnašatelja dužnosti imenovan je Božidar Šnajder. Osnivači i suvlasnici osječkoga HNK u istom su omjeru grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

Noćne igre s Jesenjinom, hnk osijek