A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-pride-zagreb-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zagreb Pride poziva i HDZ-ovce da glasaju za životno partnerstvo | Politika+
Hrvatska

POZIV: Zagreb Pride poziva i HDZ-ovce da glasaju za životno partnerstvo

Zagreb Pride ocjenjuje da je prijedlog zakona o životnom partnerstvu nepotpun u dva važna segmenta pa ne predstavlja ni formalnu jednakost niti je poklon za Svetog Nikolu.

Piše: PolitikaPlus

Udruga Zagreb Pride podržala je danas donošenje Zakona o životnom partnerstvu, iako ga smatraju nepotpunim, te je pozvala HDZ da glasa za životno partnerstvo, kako bi opravdao najavu da će štiti prava "drugačijih orijentacija".

Zagreb Pride u priopćenju ocjenjuje da je prijedlog zakona o životnom partnerstvu nepotpun u dva važna segmenta pa ne predstavlja ni formalnu jednakost niti je "poklon za Svetog Nikolu", kako je rekla potpredsjednica Vlade Milanka Opačić".

Stoga traži da životno partnerstvo mogu sklopiti punoljetni građani i građanke Hrvatske neovisno o spolu i spolnoj orijentaciji, odnosno da se životno partnerstvo omogući za heteroseksualne i raznospolne parove te da životni partneri mogu ostvariti pravo zajedničkog posvajanja.

"Sadašnje i prijašnje stanje, neovisno o referendumskom rezultatu, dopušta da bilo koji hrvatski građanin ili građanka, kao pojedinac ili pojedinka, može ostvariti pravo na posvajanje djeteta bez roditelja, pa tako i LGBT građani i građanke. Zašto ustrajati na tome da se nekim parovima onemogući posvajanje, koje pak mogu ostvariti kao pojedinci?", pita se Zagreb Pride.

Pritom podsjeća na riječi potpredsjednika Hrvatskog sabora i zastupnika HDZ-a Željka Reinera koji je, "pokušavajući sanirati štetu koja je učinjena zbog ogromne količine mržnje i podjela koje je proizveo referendum klerikalne grupe 'U ime obitelji'", ustvrdio da se njihovi "prijatelji, susjedi, kolege, rodbina drugačijih orijentacija", ne smiju i ne trebaju brinuti, a njihova prava moraju biti zaštićena.

Reiner je obećao da će HDZ biti prvi koji će štititi njihova "prava i pravo na različitost", podsjeća Zagreb Pride.

Slično je govorio i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavljujući "neka rješenja nakon kojih će i ti ljudi, ti naši sugrađani, biti zadovoljni."

"Budući da je HDZ, bez ironije, politička stranka koja je do sad najviše napravila za LGBT građane i građanke Hrvatske – za vrijeme HDZ-ovih Vlada izglasan je odličan Kazneni zakon koji prepoznaje i homofobne i transfobne zločine iz mržnje, kao i važan Zakon o suzbijanju diskriminacije – ovu najavu potpredsjednika Sabora Reinera i predsjednika HDZ-a i saborskog zastupnika Tomislava Karamarka uzimamo vrlo ozbiljno", poručili su iz Zagreb Pridea.

Samo glasanjem za Zakon o životnom partnerstvu HDZ može opravdati najavu da će štititi prava "onih drugačijih orijentacija". To je politička činjenica, a sve ostalo je nešto drugo, zaključuje Zagreb Pride u priopćenju.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zagreb pride, milanka opačić