Svijet

PORUKA: Putin: Rusi ne smiju stvoriti bujicu mržnje prema homoseksualcima

Putin je svoj osobni politički ugled vezao uz uspjeh igara u Sočiju i prošlog je mjeseca olimpijskom izaslanstvu rekao da će homoseksualci biti dobrodošli u Sočiju.

Piše: PolitikaPlus

Ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se našao na udaru međunarodnih kritika zbog zakona koji zabranjuje "gay propagandu", je upozorio da Rusi ne smiju stvoriti "bujicu mržnje prema bilo kome", uključujući i homoseksualce.

Putinove su izjave možda usmjerene na umirivanje zabrinutosti za odnos prema homoseksualcima u Rusiji uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju za koje neki aktivisti smatraju da ih treba bojkotirati.

Putin je svoj osobni politički ugled vezao uz uspjeh igara u Sočiju i prošlog je mjeseca olimpijskom izaslanstvu rekao da će homoseksualci biti dobrodošli u Sočiju.

Na sastanku s čelnicima manjih političkih stranka u srijedu Putin je branio zakon rekavši da je on donesen kako bi zaštitio mlade ljude ali je dodao da je mržnja prema homoseksualcima neprihvatljiva.

"Znate koliko sam kritika morao slušati no sve što smo učinili na razini vlade i zakonodstva je da ograničimo homoseksualnu propagandnu među maloljetnicima", rekao je Putin. "U međuvremenu ne smijemo stvoriti bujicu mržnje prema bilo kome u društvu, uključujući ljude netradicionalne seksualne orijentacije".

Kritičari Kremlja i organizacije za promicanje prava homoseksulaca su rekli da je zakon, koji je dio konzervativnog smjera kojime je Putim krenuo u svom trećem mandatu, rezultirao naglim rastom homofobnih osjećaja i nasilja protiv homoseksualaca u Rusiji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

olimpijske igre, rusija, gay, vladimir putin