Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: S&P 500 skliznuo s rekordne razine

Ulagače su na oprez navele izjave dvaju dužnosnika američke središnje banke.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

 Nakon četiri dana neprestanog rasta, na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer je ulagače zabrinula izjava utjecajnog investitora Carla Icahna da bi tržište moglo oštro pasti.

Dow Jones ojačao je 14 bodova, ili 0,09 posto, na 15.976 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,37 posto, na 1.791 bod, a Nasdaq indeks 0,93 posto, na 3.949 bodova.


Na početku jučerašnjeg trgovanja nastavljen je rast cijena dionica od prošloga tjedna, pa se S&P 500 indeks, po prvi puta u povijesti, probio iznad razine od 1.800, a Dow Jones iznad 16.000 bodova.

Međutim, ulagače su na oprez navele izjave dvaju dužnosnika američke središnje banke. William Dudley, predsjednik Feda u New Yorku, kazao je da je optimističniji po pitanju gospodarstva, što navodi na zaključak da bi središnja banka uskoro mogla smanjiti poticajne mjere.

Charles Plosser, predsjednik podružnice Feda u Philadelphiji, kazao je, pak, kako poboljšana situacija u gospodarstvu i na tržištu rada sugerira da bi središnja banka mogla odrediti točan iznos programa za kupnju obveznica i okončati te programe kada se taj iznos iscrpi.

Osjetniji pad cijena dionica uslijedio je, međutim, nakon što je ugledni investitor Carl Icahn kazao da je vrlo oprezan po pitanju tržišta dionica. Ono bi, kazao je, moglo oštro pasti jer su zarade mnogih kompanija porasle zahvaljujući niskim troškovima kreditiranja, a ne zbog dobrog upravljanja.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 5,4 milijarde dionica, dok prosječni dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,3 milijarde.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,45 posto, na 6.723 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,62 posto, na 9.225 bodova, a pariški CAC 0,66 posto, na 4.320 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

NASDAQ, S&P 500, DOW JONES, WALL STREET, FED