Kultura

VELESAJAM: Interliber: Platforma za jačanje prepoznatljivosti malih izdavača

Ovogodišnji sajam knjiga Interliber okupio je u paviljonima Zagrebačkog velesajma brojne domaće i inozemne nakladnike.

Piše: PolitikaPlus
Ove godine, Zagrebačka naklada za Interliber je pripremila mješavinu žanrova – od pustolovnih i ratnih romana do krimića, horora i ženske literature. Uz ostalo, predstavila je roman "Lovci na zlato" američkog pisca avanturističkih romana Jamesa Olivera Curwooda, pustolovnu priču koja čitatelja vodi divljim prostranstvima kanadskog sjevera. Pet novela rodonačelnika suvremenog horora Algernona Blackwooda okupljenih pod naslovom "Tajno štovanje" odvest će čitatelje od skrivenih zakutaka Europe do maglom obavijenih londonskih ulica, od kanadskih bespuća do egipatskih piramida.

Ovogodišnji sajam knjiga Interliber okupio je u paviljonima Zagrebačkog velesajma brojne domaće i inozemne nakladnike, među kojima je velik broj malih izdavača za koje Interliber još uvijek predstavlja najbolju platformu za jačanje prepoznatljivosti na regionalnom literarnom tržištu.

"Iako je Interliber poprilično zanemaren što se tiče programskog dijela, u kojemu ima velikog prostora za napredak, on je ipak najvažniji sajam u Hrvatskoj, s najvećim brojem posjetitelja, i tijekom godina znatno je pridonio razvoju i prepoznavanju naše nakladničke kuće", kazao je Hini urednik Zagrebačke naklade Krešimir Maligec.

Pojavljivanje na sajmu malim je nakladnicima najbolja i najisplativija reklama, tu dobivaju i mogućnost na jednom mjestu izložiti svoju cjelokupnu produkciju, a nije zanemariv ni osobni kontakt s čitateljima koji im tamo upućuju brojne korisne savjete i kritike, pojasnio je.

Ove godine, Zagrebačka naklada za Interliber je pripremila mješavinu žanrova – od pustolovnih i ratnih romana do krimića, horora i ženske literature. Uz ostalo, predstavila je roman "Lovci na zlato" američkog pisca avanturističkih romana Jamesa Olivera Curwooda, pustolovnu priču koja čitatelja vodi divljim prostranstvima kanadskog sjevera. Pet novela rodonačelnika suvremenog horora Algernona Blackwooda okupljenih pod naslovom "Tajno štovanje" odvest će čitatelje od skrivenih zakutaka Europe do maglom obavijenih londonskih ulica, od kanadskih bespuća do egipatskih piramida.

Tu je i roman "Utorkinje" popularne njemačke spisateljice Monike Peetz, jedna od najvećih europskih i svjetskih uspješnica proteklih godina po kojoj je 2011. snimljen i film, najavljen kao "duhovit i intrigantan roman o prijateljstvu pet žena različitih karaktera i životnih sudbina". "Klub čudnih zanimanja" Gilbertha. K. Chestertona, "Tajanstveni protivnik" Agathe Christie i ratni roman Lea Kesslera, te "Proboj iz Staljingrada" također su novija izdanja Zagrebačke naklade s kojima se čitatelji mogu upoznati na Interliberu.

Mali koprivnički izdavač Šareni dućan na čijem se čelu nalazi glavni urednik Kruno Jajetić, specijaliziran za najveće književne i glazbene autore, ove je jeseni objavio novi niz zanimljivih naslova. Životopis Edgara Allana Poea "Čovjek koji se nije smijao" Petera Ackroyda nudi jedinstven uvid u Poeov život, čija se osobna priča ispostavlja jezivijom i mučnijom od njegovih najjezivijih i najmučnijih pripovijesti. "Zbogom Berlinu" najpoznatiji je roman i prvi prijevod na hrvatski nekog djela kod nas relativno slabo poznatog pisca Christophera Isherwooda. Po njemu je nastao poznati broadwayski mjuzikl "Cabaret" i kasnije istoimeni film s Lizom Minelli u glavnoj ulozi.

"Bespoštedne misli" Friedricha Nietzschea, "Provokativne misli" Miroslava Krleže i "Predsjedničke misli" Abrahama Lincolna pružaju uvid u misli trojice velikana o raznim temama koje ih okupiraju.

Na štandu Šarenog dućana od noviteta se također mogu naći "Diplomac" Charlesa Webba, "Nema više heroja" Charlesa Bukowskog, "Picasso" Gertrude Stein, te "Bizarne stranice" predstavnika rumunjske avangarde koji objavljuje pod pseudonimom Urmuz.

Jesenski i Turk, nakladnik tradicionalno opredjeljen za novinarsku i znanstvenu publicistiku, eseje i popularnu znanost ove jeseni izlazi sa sedam novih naslova tih žanrova. Na Interliberu predstavlja drugi dio trilogije "U ime države" slovenskih novinara Mateja Šurca i Blaža Zgage pod nazivom "Preprodaja" o trgovini oružjem na području bivše Jugoslavije.

"Skrivena stvarnost. Paralelni svemiri i temeljni kozmološki zakoni", fizičara Briana Greena bavi se mogućnošću postojanja višestrukih realnosti, višestrukih svemira – multiverzuma, na temelju najnovijih kozmoloških otkrića, ali i u okviru teorija poput kvantne fizike ili teorije relativnosti.

Knjiga sarajevskog sociologa i filozofa Nebojše Šavija-Valhe "Raja. Ironijski subjekt svakodnevne komunikacije u Bosni i Hercegovini i raja kao strategija življenja" bavi se rajom kao kao specifično bosanskom društvenom konstruktu.

Tu je i novo izdanje klasičnog djela sociologa Maxa Webera "Vlast i politika", te "Istraživanja u kulturi" Davora Miškovića, "Odbor regija u oblikovanju EU zakonodavstva" Majde Rubić, povijesni pregled osnivanja Odbora regija Europske unije, i "Camera abscondita. Zapisi o ontologiji fotografije" Tončija Valentića.

Jesenski i Turk predstavio je također "Povratak genija" psihologinje Tomice Šćavine, "Politička pornografija za početnike" Aljoše Babića, "Na putu za Neverland" Daria Šareca te treću zbirka priča Zrinke Pavlić "Imaš vatre? Priče o (ne)pušenju". "Vladimir se vraća kući" Ive Balenovića dio je eksperimentalnog serijala autora "Metastaza" i "Ljudoždera vegetarijanca", objavljenih pod pseudonimom Alen Bović, odnosno trilogije bazirane na kritici društva kroz lica psihijatrije ili unutarnji svijet glavnog lika.

"Orhan Pamuk napisao je knjigu o romanu, a Vassilis Aleksakis roman o prvoj riječi. Mario Vargas Llosa ispričao je tragičnu sudbinu irskog domoljuba Rogera Casementa, a Amelie Nothomb dala uvrnuto čitanje bajke o Plavobradom". Tim riječima nakladnik Vuković & Runjić najavljuje svoje ovojesenske novitete.

Pamukov "Naivni i sentimentalni romanopisac", Aleksakisova "Prva riječ", Llosin "San jednog Kelta" i "Plavobradi" A. Nothcomb samo su neki od naslova koje taj izdavač predstavlja na Interliberu.

Tu su još roman o pjevaču kancona Tonyju Pagodi "Imaju svi pravo" Paola Sorrentina, elementarna poema "Prema prirodi", W.G. Sebalda te roman "Proust u Veneciji, Matoš u Mlecima" Milane Vuković Runjić, u kojemu se u mašti spisateljice susreću veliki francuski i veliki hrvatski pisac.

U novoj biblioteci posvećenoj klasičnim djelima predstavljena je knjiga o najvažnijem misterijskom kultu starih Grka "Eleuzinski misteriji" Karla Kerenyja, te studija o tome kako su hermetizam i kabala dospjeli u pore kršćanskog svjetonazora elizabetinske ere "Okultna filozofija u elizabetinskom dobu" Frances A. Yates.

Nakladnik Izvori na Interliberu predstavlja posljednje dvije knjige tetralogije Gradovi u letu Jamesa Blisha "Zemljanine dođi kući" i "Trijumf vremena", knjigu eseja "Duhovna svojstva svemira" Petra Badovinca te "Na razmeđu civilizacija - Zapadna Europa, Bizant i islamske zemlje: tragovima povijesti znanosti i prirodne filozofije" Žarka Dadića. Također je ove jeseni objavljen autobiografski zapis bivšeg remetinečkog uznika "Remetinec" Karla Kralja, te romani Ane Ćosić "Ako ikada" i "Recite nešto", u kojima su glavna lica žene, njihove ljubavne i bračne sudbine, prijateljstva, odnosi prema djeci i najbližima.

Naklada OceanMore izložila je tri nova naslova - "Sadržaj tišine" španjolske spisateljice Lucie Etxebarrie, "Dnevnik 1966-1971" švicarskog romanopisca Maxa Frischa, te "Ništa se ne opire noći" nagrađivane francuske spisateljice Delphine de Vigan.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

interliber, zagrebački velesajam