Burze

TJEDNI PREGLED: Zagrebačka burza: Poslovni rezultati ne daju potporu za oporavak tržišta

''Prošloga je tjedna trgovanje na domaćem tržištu bilo volatilno, a Crobexi su bili bez jasnoga smjera.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

U nesigurnom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks prošloga je tjedna blago ojačao, drugi tjedan zaredom, no na tržištu nema jasan smjer zbog nepoticajne gospodarske situacije. Crobex indeks ojačao je prošloga tjedna 0,15 posto, na 1.767 bodova, ostvarivši drugi tjedan zaredom blagi uspon.

Crobex10 porastao je, pak, 1,28 posto, na 1.003 boda, vrativši se ponovno iznad psihološki važne granice od 1.000 bodova. No, još od druge polovine listopada oscilira oko te razine, bez snage za znatniji oporavak.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 51,16 milijun kuna, što je otprilike 15 milijuna više nego u tjednu ranije, koje je bio skraćen zbog praznika.

„Prošloga je tjedna trgovanje na domaćem tržištu bilo volatilno, a Crobexi su bili bez jasnoga smjera. Poslovni rezultati nisu dali potporu za oporavak tržišta, a kako na vidiku nema važnijih gospodarskih vijesti, i idućih dana očekujem nastavak sličnog trgovanja“, kaže Boris Mažurin, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Gospodarsko okruženje nije poticajno, s obzirom da će Hrvatska uskoro ući u postupak prekomjernog deficita i da postoji mogućnost aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ministar financija Slavko Linić u intervjuu tjedniku Globus izjavio je protekloga tjedna kako ne treba odbaciti ni mogućnost aranžmana s MMF-om, s obzirom da iduće godine treba refinancirati velike dugove koji stižu na naplatu i proračunski manjak. Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić kazao je, pak, da trenutno Vlada o tome ne razmišlja, no sve ovisi o gospodarskim kretanjima u idućim mjesecima.

Dan prije, europski povjerenik Olli Rehn potvrdio je da će Hrvatska uskoro ući u postupak prekomjernog deficita (EDP), mehanizam Europske Unije za kontrolu deficita i javnog duga, jer je deficit opće države znatno veći od dozvoljenih 3 posto bruto domaćeg proizvoda, dok je javni dug vrlo blizu dozvoljenoj razini od 60 posto BDP-a.

Uz redovni promet, na domaćem je tržištu prošloga tjedna ostvaren i 4,6 milijuna kuna blok promet povlaštenim dionicama Adris grupe, po cijeni od 269 kuna. Tom dionicom u redovnom trgovanju ostvareno je još 2,2 milijuna kuna tjednog prometa, uz povećanje cijene za 1,1 posto, na 267,99 kuna.

Najlikvidnija je, pak, bila dionica HT-a, sa 14,5 milijuna kuna tjednog prometa i rastom cijene za 1,7 posto, na 169,85 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica AD Plastika, s više od 4,7 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala za 3,3 posto, na 127 kuna.

U fokusu investitora bile su i dionice Leda, Valamara i Belja. Pritom je dionici Leda, uz 3,2 milijuna kuna prometa, cijena ojačala 1,25 posto, na 8.100 kuna.

Dionici Valamara, uz promet od 2,7 milijuna kuna, cijena je oslabila 3,5 posto, na 149 kuna, dok je dionici Belja, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna prometa, cijena blago ojačala, za 0,3 posto, na 52,68 kuna.

U petak, nakon zatvaranja tržišta, mađarski MOL je objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, samo nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini.

Cijena dionice Ine u petak je na zatvaranju burze iznosila 3.970 kuna, što je 3,5 posto više nego tjedan dana ranije.

A na Wall Streetu su cijene dionica prošloga tjedna porasle, već peti tjedan zaredom, zahvaljujući jačanju američkog gospodarstva, dok su na većini europskih burzi pale, unatoč smanjenju kamata Europske središnje banke.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones porastao 0,9 posto, na 15.761 bod, a S&P 500 0,5 posto, na 1.770 bodova.

No, na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE oslabio je 0,4 posto, na 6.708 bodova, a pariški CAC indeks 0,3 posto, na 4.260 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,8 posto, na 9.078 bodova.

„Na inozemnim burzama trgovanje je pod pritiskom zabrinutosti da bi Fed mogao do kraja godine zaoštriti monetarnu politiku“, kaže Mažurin.

U petak je objavljeno da je u listopadu u američkom gospodarstvu otvoreno 204.000 novih radnih mjesta, znatno više od očekivanih 125.000.

Bolji od očekivanja podaci s tržišta rada, međutim, brinu investitore, koji smatraju da bi Fed mogao do kraja godine ipak smanjiti monetarne poticaje američkom gospodarstvu. Upravo ti poticaji najzaslužniji su za skok S&P indeksa od početka godine za otprilike 24 posto, pa je na putu najbolje godišnje izvedbe u zadnjem desetljeću.

„Kao i proteklih nekoliko mjeseci, u razdoblju do kraja godine u fokusu će biti američka monetarna politika“, zaključuje Mažurin.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

crobex, zagrebačka burza, boris mažurin