Crna kronika

KARLOVAC: Marko Bolić osuđen na devet godina zatvora zbog ratnog zločina

Optužnica ga je teretila da je tijekom proboja tenkova iz vojarne Logorišta ubio dvojicu razoružanih hrvatskih vojnika.

Piše: PolitikaPlus

Na devet godina zatvora nepravomoćno je danas zbog ratnog zločina, ubojstva dvojice razoružanih hrvatskih vojnika u studenome 1991., osuđen Marko Bolić (1944.) iz Malog Kozinca u Karlovačkoj županiji.

Optužnica ga je teretila da je tijekom proboja tenkova iz vojarne Logorišta ubio dvojicu razoružanih hrvatskih vojnika, Marijana Jakšića i Darka Tuškana, koji su slučajno naišli na neprijateljski konvoj. Oni su automobilom naišli na srpske paravojne postrojbe i predali se, ali su ipak ubijeni.

Marko Bolić je kao povratnik živio u Malom Kozincu, selu u blizini Barilovića. Uhićen je prije tri godine.

Kako je u izricanju presude rekao sudac karlovačkoga Županijskog suda Ante Ujević, tijekom postupka dokazano je da je okrivljeni Bolić ubio Marijana Jakšića i Darka Tuškana "iako su se predali, nakon što su položili oružje".

U današnjemu završnom govoru prije izricanja presude županijska državna odvjetnica Gordana Križanić ostala je u cijelosti pri optužnici. Jakšić i Tuškan bili su pripadnici Hrvatske vojske iako su bili odjeveni u civilnu odjeću, što je u jesen 1991. bila uobičajena pojava, rekla je Gordana Križanić i dodala kako je to bitno te da su bili naoružani i da su se predali.

Branitelj Nenad Mamula rekao je u završnoj riječi da bi se za kazneno djelo koje se Boliću stavlja na teret trebalo dokazati „postojanje oružanog sukoba između dviju zaraćenih strana i da su pokojnici bili pripadnici Hrvatske vojske, da su u vrijeme pogibije bili na dužnosti, što nije dokazano, te ih se treba tretirati kao civile“.

U vezi sa svjedočenjem trojice svjedoka, koji su rekli da je Bolić pucao u Jakšića i Tuškana, Mamula je ocijenio kako su svjedočili različito, posebno o mjestu s kojeg je pucao, s tim da je jedan rekao s tenka, a dvojica ispred tenka. Dodao je kako nema dokaza koji bi „izravno upućivali na Bolića kao počinitelja kaznenog djela“.

Sudac Ujević rekao je kako sudsko vijeće smatra dokazanim da je Marko Bolić 4. studenoga 1991. za vrijeme oružanog sukoba, tj. tijekom proboja bivše JNA iz vojarne Logorišta, odakle su izvlačili kolonu tenkova, kao pripadnik 'Skradske čete' u mjestu Podvožiću, iako mu život nije bio neposredeno ugrožen, pucao u dvojicu pripadnika Hrvatske vojske i to nakon što su položili oružje i podigli ruke u znak predaje.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rat, marko bolić, karlovac, ratni zločin