A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/O-P-Q/plin-95478.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Tomislav Jureković: Teško da će biti niža cijena plina za građane | Politika+
Energetika

HERA : Tomislav Jureković: Teško da će biti niža cijena plina za građane

Ove jeseni Hrvatska može reći da je 25 posto tržišta prirodnog plina u rukama drugih opskrbljivača u odnosu na onog koji je tim tržištem dominirao godinu prije.

Piše: PolitikaPlus

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) Tomislav Jureković nije danas mogao procijeniti hoće li, nakon električne energije, građanima u dogledno vrijeme stizati i niži računi za plin.

 

Naglasio je da se pred kraj prošle godine počelo razmahivati tržište prirodnoga plina i da ove jeseni Hrvatska može reći da je 25 posto tržišta prirodnog plina u rukama drugih opskrbljivača u odnosu na onog koji je tim tržištem dominirao godinu prije.

Što se tiče plina žao mi je što ne mogu kratkoročno pretpostaviti da bi moglo doći do značajnijeg smanjenja (cijene plina), no ni ono nije isključeno ako se sustav dobro postavi, rekao je Jureković u Hrvatskom saboru kojemu je podnio Izvješće o radu Upravnog vijeća HERE za 2012. godinu.

 

Time je odgovorio na upit HSU-ova Željka Šempera koji je podsjetio da je u 2013. snižena cijena električne energije za građane te upitao mogu li i kada građani dolaskom konkurencije očekivati sniženje cijene plina.

 

Jureković je pojasnio kako se trenutno u hrvatskom okruženju na burzama električne energije ta energije može nabaviti prilično povoljno.

 

Ponuda je velika i električna se energija može dobiti relativno jeftino, no sa plinom u Europi to nije slučaj, rekao je predsjednik Upravnog vijeća HERA-e.

 

Podsjetio je da je trenutna dobavna cijena (za opskrbljivače) na razini 2,20 kuna po prostornom metru prije PDV-a, te dodao kako ni na tržištima gdje se trenutno plin može kupovati vjerojatno nitko ovog časa ne može u Hrvatsku dopremiti plin ispod te cijene.

 

Predsjednik Upravnog vijeća HERE uvodno je izvjestio da se u prva dva kvartala ove godine bilježi primjetan pad prodajnih cijena plina u segmentu nekućanstava.

 

HERA nema te podatke u brojku, ali između sedam u prvom i 15 do 18 posto u drugom kvartalu pala je cijena plina za industrijske kupce i to prvenstveno zbog konkurencije, rekao je Jureković.

 

Naglasio je da se pred kraj prošle godine počelo razmahivati tržište prirodnoga plina i da ove jeseni Hrvatska može reći da je 25 posto tržišta prirodnog plina u rukama drugih opskrbljivača u odnosu na onog koji je tim tržištem dominirao godinu prije.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

plin, hsu, energija, hera, tomislav jureković