A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/google-podatkovni-centar-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Google ulaže još 450 milijuna eura u podatkovni centar u Finskoj | Politika+
IT

IT: Google ulaže još 450 milijuna eura u podatkovni centar u Finskoj

Finska i druge sjeverne europske zemlje popularna su odredišta za njihovu izgradnju zbog hladnije klime.

FOTO: Podatkovni centri na hlađenje troše goleme količine energije
Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Kompanije poput Facebooka i Googlea šire svoje podatkovne centre i nastoje pronaći jeftinije načine za njihovo upravljanje. Finska i druge sjeverne europske zemlje popularna su odredišta za njihovu izgradnju zbog hladnije klime koja pogoduje smanjenju troškova hlađenja servera.

Google će idućih godina uložiti dodatnih 450 milijuna eura (607 milijuna dolara) u podatkovni centar u Finskoj i tako poduprijeti skandinavsku zemlju pogođenu Nokijinim gubitkom primata na svjetskom tržištu i slabostima industrije papira i čelika.

Najveća svjetska internetska tražilica već je uložila 350 milijuna eura u podatkovni centar izgrađen na lokaciji nekadašnje tvornice finskog proizvođača papira Stora Enso, u gradiću Hamina na jugoistoku Finske. Google je tvornicu kupio 2009. godine i uspostavio jedan od najučinkovitijih podatkovnih centara u svijetu, iskoristivši prednosti hladne morske vode iz Finskog zaljeva za hlađenje servera.

Premijer Jyrki Katainen ističe da to ulaganje potvrđuje konkurentnost Finske i njezine visokokvalificirane radne snage.

"Imamo izvrstan obrazovni sustav. Snaga Finske je u pronalaženju kreativnih rješenja za globalne izazove", zaključio je premijer prilikom današnjeg posjeta tom centru.

Finska je spada u malobrojnu skupinu gospodarstava u eurozoni koja su zadržala kreditni rejting AAA i u početku se smatralo da će biti pošteđena financijske krize u Europi. No, produljena kriza u Europi pogodila je njezin izvoz i ubrzala propadanje industrija poput prerade drveta, pa je tekući račun njezine platne bilance završio u minusu.

Vlada u Helsinkiju za ovu je godinu prognozira pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,5 posto.

Samopouzdanje finaca poljuljala je u rujnu objava iz Nokije, koja je godinama svim silama nastojala sustići Apple i Samsung u segmentu pametnih telefona, da će prodati Microsoftu poslovanje s mobitelima. Rijetke kompanije danas u Finskoj, uz izuzetak nekih kladionica, mogu zauzeti mjesto nekad poznatog proizvođača mobitela čija zvijezda polako tamni.

U podatkovnom centru u Hamini trenutno je zaposleno oko 125 radnika, a iz Googlea su najavili da će povećati njihov broj u idućim godinama.

Kompanije poput Facebooka i Googlea šire svoje podatkovne centre i nastoje pronaći jeftinije načine za njihovo upravljanje. Finska i druge sjeverne europske zemlje popularna su odredišta za njihovu izgradnju zbog hladnije klime koja pogoduje smanjenju troškova hlađenja servera.

U Googleovom centru u Hamini, jednom od njih ukupno 13 u zemljama širom svijeta, voda se na licu mjesta crpi iz mora pomoću postrojenja koja služe za hlađenje servera podatkovnog centra i nakon hlađenja vraća u more.

Očekuje se da će potražnja za podatkovnim centrima u nadolazećim godinama rasti s obzirom na učestalo korištenje usluga iz domene 'računalstva u oblaku' (cloud computing), koja omogućava da se softver i usluge uključujući e-poštu i online glazbene knjižnice nude preko interneta.

Iz Microsofta su tako najavili da će uložiti više od 250 milijuna dolara u novi podatkovni centar u Finskoj, dok je najveća ruska tražilica Yandex u srpnju već započela gradnju podatkovnog centra u gradiću Mantsala, na jugu Finske.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

google, nokia, finska, podatkovni centri, računalstvo u oblaku