Hrvatska

SUĐENJE: Ivo Sanader: Maček je lažnim iskazom, poput Jarnjaka, htio postati svjedok

'Kada sam se branio sa slodode nazvao me Maček i ispričao mi se što me teretio pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića.'

Piše: PolitikaPlus

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader prigovorio je svjedočenju svog nekadašnjeg glasnogovornika Ratka Mačeka, s kojim trenutno dijelu optuženičku klupu u slučaju Fimi media, prisjetivši se da mu se Maček nakon svjedočenja u Uskoku ispričao jer ga je navodno teretio pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića.

Nakon što je Maček završio s iznošenjem svoje obrane u slučaju Fimi media Sanader je ustvrdio da je njegov bivši suradnik lažnim iskazom pokušao od osumnjičenika postati svjedok, baš kao što je pošlo za rukom bivšem HDZ-ovom glavnom tajniku Ivanu Jarnjaku.

Sanader je sudskom vijeću kazao da ga je Maček nazvao telefonom nakon što je pušten iz pritvora. "Kada sam se branio sa slodode nazvao me Maček i ispričao mi se što me teretio pod pritiskom Jadranke Kosor i Mladena Bajića. No, kazao je da me očito nije dovoljno teretio jer poput Jarnjaka nije postao svjedok nego je ostao osumnjičenik", kazao je Sanader.

Njegov je bivši glasnogovornik danas na sudu odbacio optužbe da je sudjelovao u izvlačenju državnog novca preko agencije Fimi media, ali je priznao da je na Sanaderov nagovor bio posrednik kada je HDZ kupovao ultradesničarski tjednik Hrvatski list koji je oštro kritizirao vlast.

Odgovarajući na pitanja Uskokovih tužitelja Maček je rekao da se u politici nikada ne propituju odluke nadređenih, jer "politika nije akvarij sa zlatnim ribicama nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate pridržavati hijerarhije ili vas pojedu pirane".

Maček je odbio odgovarati jedino na pitanja Sanaderove obrane koju je zanimalo koliko je puta bio u Uskoku, je li ga prije svjedočenja kontaktirala Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor i je li njegov iskaz u kojem tereti bivšeg premijera rezultat pritisaka.

"Ne želim odgovarati na pitanja Sanadera ili njegovih odvjetnika jer ne želim da se preko mene vode prepucavanja o nečemu što nema veze s činjenicama", dodao je Maček.

Suđenje se nastavlja sutra kada bi svoju obranu trebale iznijeti bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević i Nevenka Jurak, vlasnica agencije po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Osim što su priznale Uskokove optužbe Branka Pavošević je svoj iskaz potkrijepila bilježnicom u koju je zavodila sve stranačke isplate "na ruke", a među HDZ-ocima koji su se navodno namirivali iz "crnog fonda" po njenim je tvrdnjama bilo i nekoliko visokih stranačkih dužnosnika poput Biance Matković i Darka Milinovića.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

ratko maček, ivo sanader, suđenje