Sport

SUĐENJE: Hajdukovi dužnosnici posvjedočili da je Željko Širić spominjao 'stara dugovanja'

Suđenje se nastavlja 8. studenog kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti Maleš.

Piše: PolitikaPlus

Suđenje za korupciju u hrvatskom nogometu je nastavljeno svjedočenjem dvojice dužnosnika Hajduka koji su kazali da je bivši dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željko Širić na razgovoru o sucima koji su navodno oštetili Hajduk spominjao ranije nepodmirene dugove splitskog kluba iz vremena Joška Svaguše i Igora Štimca.

Širića se tereti da je za 15 tisuća eura osigurao "pošteno" suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Maleša

Širića se tereti da je za 15 tisuća eura osigurao "pošteno" suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog Uskokovog istražitelja.

Petar Draganja, koji je u Maleševo vrijeme bio član nadzornog odbora Hajduka, i član uprave Milo Nižetić ispričali su da su sa Širićem jednom prigodom u Osijeku razgovarali o suđenjima i dali mu popis sudaca koji su prihvatljivi Hajduku, kao i onih koji to nisu.

Širić je navodno tražio da ga povežu s Malešom, a spominjao je i stare dugove Hajduka iz vremena kada su klub vodili Svaguše i Štimac. U konačnici Malešu su prenijeli Širićevu poruku i oni su se sastali u zaleđu Splita.

Tvrde da su mu kazali kako nadzorni odbor, čiju Maleš ima potporu, ne dozvoljava da ni kuna na nepošten način izađe iz kluba. Draganja se prisjetio i da je Svaguša za osvajanje kupa od kluba dobio sto tisuća kuna nagrade.

Kao i raniji svjedoci, član komisije za suce HNS-a Alojzije Šupraha kazao je da je na utakmici Splita i Hajduka, zbog koje je Hajdukovo izaslanstvo išlo razgovarati sa Širićem, Hajduk zaista oštećen. No, kazao je i da su, kada je pod Svagušinim vodstvom osvojio kup, suci u korist Hajduka oštetili Šibenik.

Maleša je, kaže, upoznao kada je postao predsjednik, a kako se žalio na suđenje preporučio mu je da se nađe sa Širićem. Kada su se sva trojica vidjela u Krapinskim Toplica nitko nije nudio novac, a Maleš mu, tvrdi Šupraha, nikada nije rekao da ga je itko tražio naknadu za "pošteno suđenje".

No, te priče, kaže Šupraha, nisu previše dolazile do njega jer je radio u policiji i obavještajnoj zajednici.

Suđenje se nastavlja 8. studenog kada bi se na klupi za svjedoke trebao pojaviti Maleš.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

željko širić, suđenje, nogomet, karlovac, hajduk