A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/G-H/gay-pride-cz-111.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Rastu tenzije u Podgorici: za prvi gay pride 2.000 policajaca | Politika+
Regija

PARADA: Rastu tenzije u Podgorici: za prvi gay pride 2.000 policajaca

Navijačke skupine iz raznih crnogorskih gradova najavile su dolazak sa svojim ''rekvizitima''.

FOTO: Arhiv
Piše: PolitikaPlus

Napetosti u Crnoj Gori sve više rastu uoči održavanja prve Parade ponosa u nedjelju Podgorici, skupa koji se procjenjuje jednim od sigurnosno najrizičnijih i za čije osiguranje je već angažirano 2.000 policajaca, a za koji se na društvenim mrežama ubrzano organiziraju navijačke skupine kako bi osujetile njegovo održavanje.

Dok organizatorima pridea, LGBT forumu "Progres", stiže potpora srodnih organizacija iz okruženja i najave dolaska, crnogorska policija je već u stanju pripravnosti i najavljuje da će preko 2.000 policajaca biti neposredno angažirano na osiguravanju Parade ponosa.


Navijačke skupine iz raznih crnogorskih gradova najavile su dolazak u Podgoricu sa svojim "rekvizitima" poput baklji, dimnih i šok bombi i raznih vrsta suzavaca. Najbrojniji su "Varvari", navijači podgoričke "Budućnosti", njih preko 1.000, a pridružit će im se i navijači ostalih crnogorskih klubova. Dolazak su najavili i "grobari" i "delije", navijačke skupine beogradskog "Partizana" i "Crvene zvezde". Policija je ovih dana u Podgorici i Kolašinu uhitila 15-tak maloljetnih osoba koji su navodno maltretirali pripadnike LGBT populacije i protivi njih će u srijedu biti podnesene prekršajne prijave.

LGBT zajednica je zadovoljna odnosom policije prema zaštiti te populacije. "Odlučan i učinkovit pristup policije i MUP-a u cjelini potvrđuju riješenost države da se u svakom trenutku osigura zaštita i ravnopravnost građana koji su pripadnici LGBT zajednice", priopćeno je u srijedu iz te organizacije.

Potpora organizatorima stigla i od Beograd pridea, čiji će predstavnici, kako su u srijedu najavili, doći u Podgoricu i na "izravan način doprinijeti da val ljubavi i jednakosti zahvati i Crnu Goru".

I koalicija KORAK, koju čini osam nevladinih organizacija iz Srbije, Kosova i Crne Gore, pozdravila je održavanje Parade ponosa u Podgorici i pozvala crnogorske institucije da pruže potrebnu potporu kako bi taj događaj bio siguran za sve sudionike.

U toj koliciji smatraju važnim i da se najviši predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti nađu među sudionicima Parade ponosa, jer će, kao su kazali, takvom gestom poslati najbolju poruku građanima da njihovo zalaganje za ljudska prava i poštivanje Ustava i zakona nije deklarativno, već je jedna od najvažnijih vrijednosti koju slijede u upravljanju društvom.

Crnogorska vlada najavila je da će na skupu imati svoje predstavnike, no još uvijek nije poznato tko će zapravo sudjelovati. Na gay prideu održanom u srpnju u Budvi sudjelovali su pomoćnici ministra za ljudska prava.

Od predstavnika političkih stranaka do sada je jedino Nova srpska demokratija najavila da neće sudjelovati u gay prideu, jer kako su kazali, smatraju "da je održavanje tog skupa nepotrebno".

"Danas je za građane najvažnija tema gospodarstvo, radna mjesta i kako se izboriti sa siromaštvom, a nametanje priče o prideu najviše ide na ruku onima koji su krivi za očajnu situaciju i bankrot pred kojim se nalazi Crna Gora", kazao je glasnogovornik stranke Jovan Vučurović.

Liberalna partija, članica vladajuće koalicije, pozvala je predsjednika države Filipa Vujanovića, premijera Mila Đukanovića i predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića da u nedjelju svojim prisustvom na prideu pošalju "jasnu poruku crnogorskoj i svjetskoj javnosti da im je cilj jednakost svih građana".

Ostale parlamentarne političke stranke još nisu donijele konačnu odluku o sudjelovanju u Paradi ponosa niti se oglasile s tim u vezi.

Iz Bruxellesa je ranije poručeno da je ovaj događaj ozbiljan test za Crnu Goru u njenim daljnjim koracima ka Europskoj uniji (EU), a neposredno prisustvo su najavili i predstavnici većine zemalja koje imaju svoja veleposlanstva u Podgorici.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

parada ponosa, gay pride, podgorica