Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Danas nije dan za ozbiljnije trgovanje ni na azijskim burzama: Svi čekaju vijesti iz Washingtona

''Ulagači širom svijeta bit će prikovani uz televizore i kompjutere čekajući nove vijesti iz Washingtona.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Kako 31. listopada na naplatu stiže veliki iznos kamata, a već idućega dana 58 milijardi dolara drugih obveza, mnogi analitičari drže da bi taj datum mogao biti zapamćen po bankrotu SAD-a, ako se u Washingtonu ni do tada ne postigne dogovor. Drugi smatraju da je ključan datum 15. studenoga, kada SAD-u na naplatu stiže 30 milijardi dolara kamata.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer se bliži rok do kojega bi se u Washingtonu trebao postići dogovor o povećanju zaduživanja države kako bi američka vlada mogla ispuniti sve svoje financijske obveze.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pale između 0,2 i 1,7 posto.

U Australiji i Singapuru burzovni su indeksi blago porasli, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Na azijskim burzama vlada nesigurnost jer se bliži rok, 17. listopada, do kojega bi republikanci i demokrati u američkom Kongresu trebali postići dogovor o povećanju razine dozvoljenog zaduživanja države.

Iz Senata je kasno sinoć poručeno da je dogovor o povećanju dozvoljenog 'minusa' države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara blizu, ali da se još mora poraditi na rješenjima.

„Danas definitivno nije dan za ozbiljnije trgovanje jer će ulagači širom svijeta biti prikovani uz televizore i kompjutere čekajući nove vijesti iz Washingtona“, kaže Jonathan Sudaria, analitičar u tvrtki Capital Spreds.

Ako se do sutra ne postigne dogovor u Washingtonu, američka vlada neće moći povećati svoje zaduženje, pa će joj preostati samo tekući prihodi i 30 milijardi dolara gotovine za isplatu svih financijskih obveza koje dolaze na naplatu.  Procjenjuje se da će ta sredstva brzo ishlapiti te da za nekoliko tjedana SAD neće moći plaćati svoje obveze.

Kako 31. listopada na naplatu stiže veliki iznos kamata, a već idućega dana 58 milijardi dolara drugih obveza, mnogi analitičari drže da bi taj datum mogao biti zapamćen po bankrotu SAD-a, ako se u Washingtonu ni do tada ne postigne dogovor.

Elliot Clarke, ekonomist u banci Westpac, smatra, međutim, da je ključan datum 15. studenoga, kada SAD-u na naplatu stiže 30 milijardi dolara kamata.

„Agencije Moody's i Standard & Poor's poručile su da će do bankrota doći samo ako se na vrijeme ne plate kamate, pa je 15. studeni taj ključan datum“, kaže Clarke. Dodaje da ne zna kako bi tržište na to reagiralo jer se tako nešto još nikada nije dogodilo.

Agencija Fitch Ratings upozorila je jučer da bi mogla smanjiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting SAD-a zbog žestoke političke borbe u Washingtonu oko povećanja dozvoljenog zaduživanja države.

„Premda Fitch i dalje vjeruje da će razina dozvoljenog zaduživanja države uskoro biti podignuta, političko balansiranje i smanjena financijska fleksibilnost mogu povećati rizik od bankrota SAD-a", priopćila je ta agencija.

Unatoč tome, na valutnim je tržištima dolar stabilan. Jutros se njegov tečaj kreće oko 98,40 jena, kao i jučer u ovo doba.

Cijena eura prema američkoj valuti skliznula je, pak, s jučerašnjih 1,3565 na 1,3515 dolara.

Tečaj eura oslabio je i u odnosu na japansku valutu, s jučerašnjih 133,55 na 133,05 jena.

Nakon što je jučer pala za 1,2 dolara, terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno se jutros kreće oko 101,20 dolara po barelu.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

fitch, kongres, azijske burze, bankrot sad-a