Zagreb

SAJAM: Ambienta se na Zagrebačkom velesajmu održava od 16. do 20. listopada

Okupit će 257 izlagača iz čak 28 zemalja.

Piše: PolitikaPlus

Ovogodišnji, 40. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta održat će se na Zagrebačkom velesajmu (ZV) od 16. do 20. listopada, a okupit će 257 izlagača iz 28 zemalja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare ZV-a.

Po riječima voditeljice Ambiente Nade Banek, 16 posto manji izložbeni prostor i 25 posto manje izlagača nego lani, dovoljno govori o stanju u kojem se nalazi drvni sektor

Na više od 32 tisuća četvornih metara izložbenog prostora u osam paviljona ove će godine svoje proizvode i usluge predstaviti nešto veći broj stranih, a manji broj domaćih izlagača, što je pokazatelj u kojoj mjeri ta industrija još osjeća posljedice krize, istaknuo je direktor ZV-a Milan Trbojević.

Po riječima voditeljice Ambiente Nade Banek, 16 posto manji izložbeni prostor i 25 posto manje izlagača nego lani, dovoljno govori o stanju u kojem se nalazi drvni sektor.

Hrvatska drvoprerađivačka industrija je s početkom gospodarske krize prva osjetila njene posljedice, no ulaganjem u poboljšanje kvalitete i dizajna, uspjela je i u tim uvjetima zadržati svoj udio u ukupnom hrvatskom izvozu od oko osam posto, kaže predsjednik Organizacijskog odbora Ambiente, profesor na zagrebačkom Šumarskom fakultetu Ivica Grbac.

Uobičajeno, Ambientu prati i niz stručnih događanja, poput Poslovnog kluba, tradicionalnog susreta gospodarstvenika iz drvnog sektora s predstavnicima Vlade, a održat će se i međunarodno znanstveno savjetovanje "Drvo je prvo - materijal, tehnologija i projektiranje u funkciji korisnika".

Sajam prati i niz izložbi, prezentacija i radionica, kao i svakodnevne nagradne igre za posjetitelje. Jednu od nagradnih igara, u kojoj posjetitelji mogu osvojiti 12 tona pelata, organiziraju Hrvatski drvni klaster i Udruga proizvođača paleta, briketa i drvne biomase, a u sklopu šire akcije promocije uporabe peleta kao ogrijevnog goriva.

Stoga će se ovom akcijom, kako je kazao direktor drvnog klastera Marijan Kavran, apelirati i na vlast da se javni objekti, npr. škole, vrtići, bolnice i sl., ubuduće projektiraju za uporabu pelata, jer Hrvatska obiluje sirovinom za njegovu proizvodnju.

Ambientu će, kako je najavljeno, otvoriti ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zv, zagrebački velesajam, ambienta