Svijet

BLOKADA: Uskoro se ponovno otvaraju nacionalni parkovi diljem SAD-a

Ta mjesta su među 401 nacionalnim parkom koji je širom SAD-a zatvoren zbog toga što se političko vodstvo zemlje nije dogovorilo o financiranju državne uprave i povećanju plafona zaduživanja.

Piše: PolitikaPlus

Nacionalni parkovi Grand Canyon, Mount Rushmore i Kip slobode uskoro će biti otvoreni unatoč blokadi državne uprave u Sjedinjenim Državama, objavili su guverneri Arizone, New Yorka i Južne Dakote.

Oni su u odvojenim priopćenjima rekli da su sa saveznim vlastima postigli sporazum o otvaranju tih nacionalnih parkova i spomenika između subote i ponedjeljka. Ta mjesta su među 401 nacionalnim parkom koji je širom SAD-a zatvoren zbog toga što se političko vodstvo zemlje nije dogovorilo o financiranju državne uprave i povećanju plafona zaduživanja.

Nacionalne parkove u SAD godišnje posjeti oko 280 milijuna posjetitelja, a tijekom prvih 10 dana blokade izgubljeno je više od 7 milijuna posjetitelja i oko 760 milijuna dolara novca koji bi ti posjetitelji potrošili, procjena je Koalicije umirovljenih djelatnika nacionalnih parkova.

Guvernerica Arizone Jan Brewer rekao je da će Grand Canyon, koji godišnje privuče skoro 5 milijuna posjetitelja, biti otvoren u subotu nakon što su savezne vlasti pristale dati 651.000 dolara za sedmodnevni rad nacionalnog parka.

"Premda ćemo ovim dogovorom dobiti na vremenu i vratiti nešto izgubljenih prihoda državi, nadam se da će izabrani dužnosnici u Washingtonu žurno djelovati na postizanju dogovora kojim će se prekinuti blokada vlade", rekla je ona.

Mount Rushmore, u kojem je spomenik američkim predsjednicima u Južnoj Dakoti, bit će otvoren u ponedjeljak zahvaljujući privatnim donacijama, rekao je guverner Dennis Daugaard. I savezna država New York odlučila je dati novac za ponovno otvaranje Kipa slobode posjetiteljima tijekom vikenda.

Ranije su slične dogovore postigli i guverneri Colorada i Utaha.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

usa, nacionalni park, mount rushmore