A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/C-D/comp-103.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

Zbog jeftinih android uređaja, prodaja PC-ja na najnižoj razini u pet godina | Politika+
IT

GARTNER: Zbog jeftinih android uređaja, prodaja PC-ja na najnižoj razini u pet godina

Prodaja osobnih računala pada već šest tromjesečja zaredom zbog sve veće popularnosti tablet računala i pametnih telefona.

Piše: P/H


"Broj instaliranih osobnih računala, kako na razvijenim tako i na tržitima u nastajanju, dodatno se smanjio zbog nastavljenog prijelaza potrošača s osobnih računala na tablete kada je u pitanju svakodnevna konzumacija sadržaja"

Globalne isporuke osobnih računala (PC) pale su u trećem tromjesečju na najnižu razinu u pet godina, prenose europski mediji danas rezultate istraživanja specijalizirane tvrtke Gartner.

U tri mjeseca do kraja rujna isporučeno je 80,3 milijuna PC-ja, što je 8,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, prenosi BBC rezultate Gartnerova istraživanja.

Prodaja osobnih računala pada već šest tromjesečja zaredom zbog sve veće popularnosti tablet računala i pametnih telefona.

U Gartneru tumače da je pad cijena tableta dodatno nagrizao prodaju osobnih računala na tržištima u nastajanju.

"Broj instaliranih osobnih računala, kako na razvijenim tako i na tržitima u nastajanju, dodatno se smanjio zbog nastavljenog prijelaza potrošača s osobnih računala na tablete kada je u pitanju svakodnevna konzumacija sadržaja", kazao je u priopćenju Mikako Kitagawa, glavni analitičar u Gartneru.

"Dostupniji jeftini android tableti privukli su potrošače na tržištima u nastajanju, kao i one na razvijenim tržištima", dodaje.

Tvrtka za istraživanje IDC također je danas objavila podatke koji su pokazali pad isporuka PC-ja širom svijeta u trećem tromjesečju, ali za 7,6 posto, na 81, 6 milijuna, budući da koristi malo drugačije metode izračuna.

U IDC-u očekuju da će se trenutni pad prodaje osobnih računala vjerojatno nastaviti i iduće godine.

"Bilo da ih koči slabo gospodarstvo ili su tek izbirljivi kada ulažu u tehnologiju, kupci i dalje procjenjuju mogućnosti i odgađaju zamjene PC-ja", kazao je Loren Loverde, potpredsjednik IDC Worldwide PC Trackers.

U srpnju ove godine u IDC-u su još očekivali određeno poboljšanje prodaje u drugoj polovici godine ali su u međuvremenu promijenili mišljenje.

"Treće tromjesečje bilo je prilično blizu prognoza, što nažalost ne odražava značajno poboljšanje na tržištu PC-ja ni potencijal za rast u kratkoročnom razdoblju", tumači Loverde.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

TABLETI, PAMETNI TELEFONI, RAČUNALA, GARTNER