Svijet

POTJERANA POTROŠNJA : Ban Ki-Moon poziva na suzbijanje pretjerane potrošnje vode

Moramo se suprostaviti navikama koje su neodržive. Vodu se rasipa i loše koristi u svim područjima u svim zemljama

Piše: PolitikaPlus

Svijet mora suzbiti pretjeranu potrošnju vode, rekao je u utorak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon i upozorio na sve manji broja izvora vode sljedećih godina.

 

Na otvorenju Summita o vodi u Budimpešti, Ban je naglasio da bi polovica svjetskog stanovništva mogla biti suočena s deficitom vode 2030., kada će potražnja biti za 40 posto veća od raspoloživih izvora.

 

"Moramo se suprostaviti navikama koje su neodržive. Vodu se rasipa i loše koristi u svim područjima u svim zemljama", rekao je.

 

"Ono što imamo moramo koristiti pravednije i inteligentnije", dodao je. On je pozvao na veću suradnju između zemalja u zajedničkim izazovima.

 

Ban je naglasio da "zemlje moraju zajedno raditi kako bi osigurale trajnu poljoprivredu, jamčile prehrambenu sigurnosti, poduzimale mjere suočene s klimatskim promjenama i promicale prikladnu higijenu".

 

"Čovječanstvo je iscrpilo više izvora tijekom posljednjih pedeset godina nego tijekom pet tisuća godina", podsjetio je mađarski predsjednik Janos Ader, domaćin summita.

 

Summit se održava u okviru Međunarodne godine hidrološke suradnje, incijative Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

VODA