A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: getimagesize(http://politikaplus.com//upload/images/arhiva/K-L/king-size-fsk-100.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found

Filename: controllers/home.php

Line Number: 131

King Size Cristopha Marthalera i Theatera Basel zatvara Festival svjetskog kazališta | Politika+
Kultura

FESTIVAL: King Size Cristopha Marthalera i Theatera Basel zatvara Festival svjetskog kazališta

Duhovita i zabavna predstava, kao i 'Voćna mušica'.

Piše: PolitikaPlus


Redatelj u kičastoj scenografiji građanske spavaće sobe bez imalo banalnosti uspjeva spojiti kanone poznate iz televizijskih sapunica, operne arije i pop standarde, burlesku i teatar apsurda.

Švicarski dramski i operni redatelj Christoph Marthaler (1951.) ponovno dolazi na Festival svjetskog kazališta, ovoga puta s predstavom „King size“  u izvedbi Theatera Basel. Predstava je na programu u petak i subotu, 4. i 5. listopada i njome će biti i zatvoreno 11. izdanje ovog prestižnog Festivala. Jamstvo da je ponovno možemo očekivati inovativni teatar koji pršti dosjetkama i pri tome dobro zabavlja jest upravo njegova predstava „Voćna mušica“ koja je prije nekoliko godina u izvedbi berlinskog Volksbühne am Rose Luxemburg Platz oduševila publiku Festivala svjetskog kazališta.

Marthaler u glazbenoj duhovitoj i zabavnoj predstavi, bliskoj vodvilju i bulevarskom teatru, ali u postdramskom ključu,  progovara o kompliciranosti muško ženskih odnosa, osamljenosti i potrebom za bijegom u fantaziju.

Redatelj u kičastoj scenografiji građanske spavaće sobe bez imalo banalnosti uspjeva spojiti kanone poznate iz televizijskih sapunica, operne arije i pop standarde, burlesku i teatar apsurda Samuela Becketta. Bach i Wagner nalaze sličnosti s ozbiljnom glazbom Michela Polnareffa i skupinom Jackson Five u visoko estetiziranoj i sjajno koreografiranoj suigri odličnih izvođača. Atmosfera predstave „King size“ je melankolična, sanjarska i čeznutljiva, a ujedno dirljivo empatična.

Upravo svim tim svojim karakteristikama Marthaler postaje čarobnjak naoko nespojivog u kazalištu, čime je u umjetničkom teatru krenuo u još nepoznata istraživanja i približavanja znanosti i teatra i zbog toga dobio niz najviših kazališnih priznanja u Njemačkoj i Švicarskoj.