Sport

ZOI: Zapaljen olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Sočiju

Na kraju svečanosti paljenja plamen je uručen prvom nositelju nositelju mladom grčkom skijašu 18-godišnjem Ioannisu Antoniouu.

Piše: PolitikaPlus/Hina/AFP

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju koje se održavaju u veljači iduće godine zapaljen je danas u Olimpiyi na svečanosti na kojoj je bio i novi predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) Thomas Bach.

Olimpijski je plamen zapaljen u 12,45 sati po lokalnom vremenu u Olympiji, prije nego je krenuo na put po Grčkoj otkuda će nastaviti za Rusiju gdje treba stići 7. listopada i nastaviti putovanje u trajanju od 123 dana sve do svečanosti otvaranja ZOI 7. veljače.

Na kraju svečanosti paljenja plamen je uručen prvom nositelju nositelju mladom grčkom skijašu 18-godišnjem Ioannisu Antoniouu.

U svom prvom javnom pojavljivanju novi predsjednik IOC-a Thomas Bach, izabran 10. rujna, inzistirao je na olimpijskim vrednotama.

"Olimpijski plamen predstavlja vrijednosti prijateljstva bez ikakvog oblika diskriminacije", kazao je Bach prije početka paljenja baklje.

"Vrijednosti olimpijskih Igara ne isključuju nikoga", dodao je.

Više od 14.000 osoba nosit će ovaj simbol diljem Rusije na putu dugačkom oko 65.000 km, što će biti najdulji put u olimpijskoj povijesti.

Olimpijski će plamen proći kroz više od 2.900 gradova i naselja u 83 ruske pokrajine, od Kaliningrada do Vladivostoka.

Simbolički će plamen biti poslan i u svemir u studenom gdje će kratko boraviti na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

zoi, olimpijski plamen, soči, olimpijske igre