IT

SVJETSKA TRŽIŠTA: Cijena dionice Blackberrya blago se oporavila nakon ponude za preuzimanje

''Mislim da su ulagači zabrinuti zbog rasprave u Washingtonu i moguće veće nestabilnosti tržišta idućih tjedana.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale, treći dan zaredom, jer su ponovno oživjele špekulacije o smanjenju poticaja Feda i jer se bliži rok do kada bi Kongres trebao donijeti savezni proračun.

„Mislim da su ulagači zabrinuti zbog rasprave u Washingtonu i moguće veće nestabilnosti tržišta idućih tjedana“

Dow Jones oslabio je 49 bodova, ili 0,32 posto, na 15.401 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,47 posto, na 1.701 bod, a Nasdaq indeks 0,25 posto, na 3.765 bodova.

Pad cijena dionica treći dan zaredom posljedica je obnovljenih špekulacija o smanjenju poticajnih monetarnih programa, samo nekoliko dana nakon što je prošloga tjedna američka središnja banka odlučila da ostaju nepromijenjeni.

William Dudley, predsjednik podružnice Feda u New Yorku, kazao je jučer da je raspored o smanjenju poticajnih mjera, koji je predsjednik središnje banke Ben Bernanke najavio još u lipnju, još uvijek uglavnom nepromijenjen, sve dok se situacija u gospodarstvu poboljšava.

A to bi moglo značiti da će Fed do kraja godine početi smanjivati programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno.

Ulagače dodatno zabrinjava i približavanje roka za donošenje američkog saveznog proračuna. Čelnici republikanaca i demokrata u Kongresa pregovaraju i trebali bi do 1. listopada postići dogovor, ako žele izbjeći poremećaje u radu državnih službi.

„Mislim da su ulagači zabrinuti zbog rasprave u Washingtonu i moguće veće nestabilnosti tržišta idućih tjedana“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial.

Podršku tržištu ponešto su pružile vijesti o jačanju industrijske aktivnosti u eurozoni i Kini, no s druge strane, u SAD-u je ta aktivnost izgubila na zamahu.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer dionica Applea, s rastom cijene za 4,6 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio da je u tri dana prodao 9 milijuna novih modela iPhonea.

Porasla je, za 1,3 posto, i cijena dionice BlackBerryja, nakon što je konzorcij predvođen Fairfax Financialom ponudio 4,7 milijardi dolara za preuzimanje tog kanadskog proizvođača pametnih telefona.

U petak je cijena BlackBerryja potonula više od 17 posto jer je tvrtka izvijestila da će njezini kvartalni poslovni rezultati biti znatno slabiji nego što se očekivalo, te je najavila restrukturiranje u kojemu će bez posla ostati 4.500 ljudi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 posto, na 6.557 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,47 posto, na 8.635 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.172 boda.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

FED, S&P 500, DOW JONES, BLACKBERRY, WALL STREET