Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Fed će biti vrlo oprezan u procesu povlačenja s tržišta?

''Očekuje se smanjenje poticajnih programa za najviše 10 do 15 milijardi dolara mjesečno.''

Piše: PolitikaPlus

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi blago porasli jer ulagači vjeruju da američka središnja banka neće znatnije smanjiti poticajne monetarne programe, koji su dugo podržavali rast cijena dionica.

„Fed će biti vrlo oprezan u procesu povlačenja s tržišta, pa se očekuje smanjenje poticajnih programa za najviše 10 do 15 milijardi dolara mjesečno“

Dow Jones ojačao je 34 boda, ili 0,23 posto, na 15.529 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 1.704 boda, a Nasdaq indeks 0,75 posto, na 3.745 bodova.

Jučer je počela dvodnevna sjednica čelnika Feda, koji će odlučiti treba li početi smanjivati poticajne monetarne mjere. Priopćenje sa sjednice bit će objavljeno u srijedu, a nakon toga predsjednik Feda Ben Bernanke održat će konferenciju za novinare.

S obzirom na dosadašnje istupe čelnika Feda, očekuje se smanjenje programa otkupa državnih i hipotekarnih obveznica za blagih 10 milijardi dolara mjesečno, na 75 milijardi. Tim programima tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike Fed je godinama na financijska tržišta ubrizgava svjež novac, držeći kamate na rekordno niskim razinama kako bi potaknuo kreditiranje, a time rast gospodarstva.

Američko gospodarstvo raste, ali ne baš uvjerljivo, stoga bi mu oštriji rez poticajnih mjera naštetio.

„Fed će biti vrlo oprezan u procesu povlačenja s tržišta, pa se očekuje smanjenje poticajnih programa za najviše 10 do 15 milijardi dolara mjesečno“, kaže Art Hogan, direktor u tvrtki Lazard Capital Markets.

Pozitivno na tržište utječe i smanjenje napetosti u vezi sa Sirijom jer je mogućnost vojnog napada SAD-a na tu zemlju sve manja. Zbog toga je splasnula bojazan od poremećaja opskrbe naftom s Bliskog istoka, pa njihove cijene padaju.

Na Londonskom je tržištu cijena 'crnog zlata' jučer potonula daljnjih 2,3 posto, pa je njezin pad u samo dva dana produbljen na 4,7 posto. To, doduše, negativno utječe na dionice u naftnom sektoru, no pozitivno je za mnoge druge kompanije jer im se na taj način smanjuju troškovi poslovanja.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,80 posto, na 6.570 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,19 posto, na 8.596 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 4.145 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

WALL STREET, FED, DOW JONES, S&P 500, NASDAQ