Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Nakon sedam dana rasta, ulagači se odlučili na dobitonosne prodaje

''Trenutačno nema razloga ni za kupnju, ni za prodaju dionica.''

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago pao, nakon sedam dana neprestanoga rasta, a zbog pada cijena sirovina, pod najvećim su pritiskom bile dionice rudarskih kompanija.

Dow Jones oslabio je 25 bodova, ili 0,17 posto, na 15.300 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 1.683 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 3.715 bodova.

Nakon što je u prethodnih sedam dana S&P 500 porastao 3,4 posto, jučer su se ulagači odlučili na predah.

„Svjedoci smo blage dobitonosne prodaje, nakon snažnog rasta cijena dionica od početka rujna“, kaže Michael Sheldon, strateg u tvrtki RDM Financial, ističući kako trenutačno nema razloga ni za kupnju, ni za prodaju dionica.

Najviše je, 1 posto, pao S&P indeks rudarskog sektora, što je posljedica pada cijena sirovina.

Ministri vanjskih poslova SAD-a i Rusije John Kerry i Sergej Lavrov pregovaraju o planu da se kemijsko oružje u Siriji stavi pod međunarodnu kontrolu, pa bi se tako izbjegao vojni napad SAD-a na Siriju.

„Nada da će se postići dogovor u vezi Sirije izazvala je pad cijena sirovina“, kaže Bryant Evans, portfelj menadžer u fondu Cozad Asset Management.

No, ulagači su oprezni jer bi idućega tjedna čelnici Feda mogli početi smanjivati poticajne monetarne programe otkupa državnih i hipotekarnih obveznica vrijedne 85 milijardi dolara mjesečno, koji su godinama podržavali rast cijena dionica.

Svi posljednji podaci pokazuju da američko gospodarstvo raste, ali ne baš uvjerljivo, pa se ulagači nadaju da smanjenje iznosa za kupnju obveznica neće biti preoštro.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika je jučer zamijenilo oko 4,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,25 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 posto, na 6.588 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,02 posto, na 8.494 boda, a pariški CAC 0,30 posto, na 4.106 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

rat u siriji, sirija, nasdaq, s&p 500, dow jones, wall street