Hrvatska

KRITIKA: SSSH: Vrijeme je da ova vlast nauči što je to socijalni dijalog!

'Podsjećamo da su dosadašnje ishitrene i jednostrane odluke ove Vlade u zdravstvu ostale bez pozitivnih efekata.'

Piše: Vanja Deželić

Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozvao obje strane koje se trenutno nalaze u kolektivnom sporu, Vladu i sindikate,-  da u cilju rješavanja stanja u sustavu zdravstva hitno sjednu za stol.

 

>> Određen datum: Medicinske sestre štrajkat će 18. rujna od 7 sati!

Odgovornost Vlade je urediti sustav ali ona to može i mora učiniti samo u suradnji sa sindikatima jer svi zaposleni u zdravstvu zdravstveno, ali i nezdravstveno osoblje moraju imati uvjete rada primjerene međunarodnim standardima, nacionalnom zakonodavstvu i kolektivnim ugovorima, te uživati efikasnu zaštitu svojih prava. Istovremeno, odgovornost i jednih i drugih je korisnicima usluga zdravstva jamčiti njihovu dostupnost - priopćili su u SSSH.

Pozivamo predsjednika Vlade RH da jednako kao što ne želi voditi dijalog s Europskom komisijom preko medija, to prestane činiti s hrvatskim sindikatima

No podsjetili su da su odluke Vlade jednostrane i da nisu donijele nikakav efekt.

- Podsjećamo da su dosadašnje ishitrene i jednostrane odluke ove Vlade u zdravstvu ostale bez pozitivnih efekata, od ukidanja dva posto doprinosa za zdravstvo nadalje.

Iskoristili su stoga ovu priliku da pozovu vladajuće na dijalog, koji izbjegavaju otkad su preuzeli vlast prije skoro dvije fodine.

- Pozivamo predsjednika Vlade RH da jednako kao što ne želi voditi dijalog s Europskom komisijom preko medija, to prestane činiti s hrvatskim sindikatima!

Teško je za očekivati da će doći do dijaloga jer svaki pokušaj razgovora je propao tako da će medicinske sestre i medicinski tehničari štrajkati od 18. rujna s početkom u sedam sati, odnosno u jutarnjim satima.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

sindikat, štrajk, sssh