Burze

SVJETSKA TRŽIŠTA: Wall Street: Ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u

Prema podacima ADP-a, u privatnom sektoru prošloga mjeseca otvoreno 176.000 novih radnih mjesta.

Piše: PolitikaPlus/Hina/Reuters


Na oporavak američkog tržišta rada upućuju i podaci konzultantske tvrtke ADP, prema kojima je u privatnom sektoru prošloga mjeseca otvoreno 176.000 novih radnih mjesta.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle treći dan zaredom, no neznatno jer su ulagači oprezni uoči izvješća o zaposlenosti u SAD-u koje bi moglo utjecati na Fedovu odluku o poticajnim monetarnim mjerama.

Dow Jones ojačao je 6 bodova, ili 0,04 posto, na 14.937 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 1.655 bodova, a Nasdaq indeks 0,27 posto, na 3.658 bodova.

Pozitivno su na tržište utjecali bolji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva. Prema izvješću Instituta za menadžere nabave, ISM indeks uslužnog sektora porastao je u kolovozu s 56 na 58,6 bodova, najvišu razinu od 2005. godine.

Prošloga je tjedna, pak, broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 9.000, na 323.000, najnižu razinu u gotovo pet godina.

Na oporavak američkog tržišta rada upućuju i podaci konzultantske tvrtke ADP, prema kojima je u privatnom sektoru prošloga mjeseca otvoreno 176.000 novih radnih mjesta.

Međutim, naznake ubrzanja rasta gospodarstva mogle bi navesti američku središnju banku na smanjenje poticajnih monetarnih mjera već u rujnu.

Čelnici Feda, koji će zasjedati polovicom ovoga mjeseca, u niz navrata poručili su da bi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica, koji već dugo podržavaju rast cijena dionica, mogli smanjiti, ako se situacija u gospodarstvu, posebice na tržištu rada, poboljša.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje izvješće vlade o zaposlenosti, koje će biti objavljeno u petak.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u kolovozu broj zaposlenih porastao za 180.000, više od 162.000 u srpnju, dok bi stopa nezaposlenosti mogla ostati nepromijenjena na 7,4 posto, najnižoj razini u četiri godine.

Ulagači su oprezni i zbog sirijske krize. I dok mnogi dužnosnici američkog Kongresa podržavaju prijedlog Bijele kuće o ograničenom vojnom napadu na Siriju kako bi se kaznio tamošnji predsjednik Bašar al-Asad zbog napada kemijskim oružjem na stanovništvo, jučer se predsjednik Barack Obama na sastanku čelnika Skupine G20 najvećih zemalja svijeta našao pod pritiskom da ne koristi vojnu silu.

Na oprez ulagača ukazuje mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, NYSE MKT-u i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 5,3 milijarde dionica, dok prosječni dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,26 milijardi.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,89 posto, na 6.532 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,48 posto, na 8.234 boda, a pariški CAC 0,66 posto, na 4.006 bodova.

Pročitajte više tekstova sa pojmovima:

wall street, dow jones, s&p 500, nasdaq, adp